Składniki:
- kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- ksylitol (lub cukier) do smaku (u mnie 4 łyżki)
- truskawki 1 szklanka
- syrop owocowy do podania
Kremowa, kokosowa panna cotta z kaszy jaglanej. U mnie z truskawkami, ale będzie smakować równie dobrze z innymi owocami sezonowymi.
Wykonanie:
- Kaszę dokładnie przepłukuję, zalewam 2 filiżankami wody i gotuję, aż kasza wchłonie wodę (ok 15 min).
- Dodaję puszkę mleka kokosowego, dosładzam i gotuję jeszcze około 5-10 minut (kasza musi być bardzo miękka).
- Blenduję na gładki budyń.
- Truskawki kroję na ćwiartki. Część mieszam z kaszą, cześć wkładam na spód naczynek.
- Do naczyń nakładam kaszę.
- Schładzam w lodówce, żeby kasza zgęstniała.
- Podważam nożem i wykładam na talerzyki.
- Polewam syropem.
Smacznego!
Juz sie nie moge doczekac az moja mala skonczy 6miesiecy zeby jej takie cuda podawac, narazie sama sie bede zajadac. wiecej ciast z jaglana kasza poprosze 🙂
się robi;)
Kocham te przepisy😆mega 🙂
😉
Pingback: » Presspol: Jaglano-kokosowa panna cotta z truskawkami"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii
Coś czuję, że tym deserem będzie się i mój mąż zajadał 🙂