DSC_4562_2

Jaglany krem chałwowy z granatem i pistacjami

  • 35 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne 5 filiżanek
  • pasta tahini 5 łyżek
  • ksylitol/cukier/jasny słód do smaku (u mnie 5 łyżek)
  • granat 1 sztuka
  • pistacje garść

Deser z kaszy jaglanej inspirowany smakami bliskiego wschodu;) Pasta tahini nadaje mu kremowej konsystencji i smaku chałwy.

DSC_4611_2

Jaglany krem chałwowy z granatem i pistacjami

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam mlekiem roślinnym i gotuję około 20 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodaję pastę tahini i słodzę do smaku.
  4. Blenduję na gładki krem.
  5. Na dno naczynek wykładam ziarenka granatu. Na to nakładam jaglaną masę i posypuję ziarnami granatu i pistacjami.
  6. Po przestygnięciu przechowuję w lodówce.

Smacznego!

DSC_4577_2

Jaglany krem chałwowy z granatem i pistacjami

DSC_4590_2

Jaglany krem chałwowy z granatem i pistacjami

DSC_4562_2

Jaglany krem chałwowy z granatem i pistacjami

2 Komentarzy

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved