DSC_93571

Jak dodawać czosnek do potraw?

100%

Być może nie wszyscy wiedzą, że istnieje prosty sposób, aby czosnek po podgrzaniu nie stracił swoich właściwości zdrowotnych.

DSC_93571

Jak dodawać czosnek do potraw?

Aby w czosnku wytworzyła się allicyna, najaktywniejsza substancja o największych właściwościach zdrowotnych, muszą połączyć się dwie zawarte w nim substancje: allina i allinaza. Następuje to w czasie krojenia, zgniatania, przeżuwania czosnku (kiedy czujemy charakterystyczne pieczenie). Allinaza jest wrażliwa na wysoką temperaturą i dlatego, jeśli wrzucimy czosnek zaraz po pokrojeniu do gorącego dania, allinaza ulegnie zniszczeniu i nigdy nie powstanie allicyna. Żeby tego uniknąć, wystarczy po zmiażdżeniu lub pokrojeniu czosnku odczekać 10 minut przed wrzuceniem go do gorącego dania. Po takim czasie wytworzy się maksymalna ilość allicyny i czosnek można poddawać obróbce termicznej, nie tracąc jego właściwości:)

DSC_93621

Jak dodawać czosnek do potraw?

Jo Robinson, Dzika strona jedzenia, Białystok 2014, s. 54-55.

DSC_93671

Jak dodawać czosnek do potraw?

 

 

3 Komentarzy

  1. Nie przenika. Przenikają alergeny. Jeśli nie wierzysz najedz sie czosnku i spróbuj swojego mleka. Serio pisze. Mnie po miesiącu szlag trafiał od pseudo diety matki karmiącej wiec poszperałam w źródłach polecam blogi mataja, hafija, mlecznewsparcie, strony La Lesche League. Ostatecznie spróbowałam mleka nigdy noe smakowało tak jak to co Zjadłam.

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved