Jak zrobić domowe mleko migdałowe?

  • 20 min
  • 4 składniki
100%

Składniki:

  • migdały 1 szklanka (250 ml)
  • sól 1/3 łyżeczki
  • syrop klonowy/cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 2-3 łyżki)
  • ew. wanilia (w cukrze, paście, ekstrakcie) do smaku

Domowe mleko z migdałów jest według mnie dużo smaczniejsze niż to ze sklepu. Robi się naprawdę łatwo. Świetnie się sprawdza jako baza do koktajli, naleśników, do kawy i po prostu do picia. Przygotowane w ramach testu blendera, o którym przeczytasz tutaj.

DSC_1368_2

Jak zrobić domowe mleko migdałowe?

Wykonanie:

  1. Migdały zalewam wrzątkiem na 15 minut.
  2. Odsączam, obieram ze skórki i zalewam na noc wodą.
  3. Zlewam wodę, migdały przekładam do blendera i zalewam czterem szklankami wody źródlanej, przefiltrowanej lub ostudzonej przegotowanej.
  4. Blenduję dokładnie.
  5. Dodaję sól, wanilię, słodzę do smaku i blenduję ponownie przez chwilę.
  6. Zlewam powstałe mleko, najlepiej przez złożoną na pół tetrową ściereczkę.
  7. Przechowuję w lodówce przez dwa, trzy dni.
  8. Z pozostałych resztek migdałów możecie zrobić twarożek. Dodajcie sok z cytryny, wanilię, osłodźcie do smaku. Możecie wymieszać go z rozgniecionymi owocami.

Smacznego!

DSC_1409_2

Jak zrobić domowe mleko migdałowe?

DSC_1432_2

Jak zrobić domowe mleko migdałowe?

DSC_1406_2

Jak zrobić domowe mleko migdałowe?

DSC_1395_2

Jak zrobić domowe mleko migdałowe?

DSC_1418_2

Jak zrobić domowe mleko migdałowe?

Brak komentarzy

Skomentuj