DSC_9632_2

Jak zrobić gofry bezglutenowe?

  • 10 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • mąka kukurydziana 1,5 szklanki
  • mąka kartoflana 1 szklanka
  • mleko roślinne 2 szklanki
  • olej 1 łyżka (+ do smarowania gofrownicy)
  • sól pół łyżeczki
  • cukier/ksylitol/erytrol 2-3 łyżki
  • ew. ekstrakt waniliowy/pasta lub cukier z wanilią do smaku
  • soda pół łyżeczki

Proste i szybkie bezglutenowe gofry bez jajek.

DSC_9609_2

Jak zrobić gofry bezglutenowe?

Wykonanie:

  1. Do miski wsypuję mąki i sodę.
  2. Dodaję mleko roślinne, olej, sól i słodzę.
  3. Ciasto dokładnie mieszam lub miksuję.
  4. Porcje ciasta wylewam do dobrze rozgrzanej gofrownicy i piekę kilka minut, aż gofry się zarumienią. Z podanej porcji wychodzi mi 8 sztuk.
  5. Gofry możecie podać z: surowym dżemem malinowym (przepis tutaj), truskawkowym (przepis tutaj), nutellą dla leniwych (przepis tutaj), czekoladowym kremem z ryżu (przepis tutaj), lub kremem chałwowym (przepis tutaj).
  6. Najlepiej zjeść świeże, bo gdy poleżą, robią się twarde.

Smacznego!

DSC_9604_2

Jak zrobić gofry bezglutenowe?

DSC_9632_2

Jak zrobić gofry bezglutenowe?

DSC_9630_2

Jak zrobić gofry bezglutenowe?

8 Komentarzy

  1. Szukałam takich gofrów bez jajek, moja córka nie może ich jeść, a gofry bardzo lubi więc szukam jej zamienników. Dzięki za przepis, dzisiaj wyciągnę moją gofrownice profi i będę piekła w niej gofry, oby Natalce posmakowały.

    • Powinno powstać dość gęste ciasto. Mi takie wychodzi z tych proporcji. Dodawaj może stopniowo więcej mąki, żeby takie wyszło.

  2. Rewelacyjny przepis 😉 Mojej córce smakowały bardzo. Ja do nich zrobiłam bita śmietanę z mleczka kokosowego ;0)

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved