DSC_9139_2

Jak zrobić syrop daktylowy?

  • 10 min
  • 2 składniki
85%

Składniki:

  • daktyle (niesiarkowane) 1 szklanka
  • przegotowana woda 2 szklanki

Syrop daktylowy lub „miód” daktylowy – zdrowy syrop do słodzenia zamiast cukru. Jest niedrogi i bardzo łatwy w przygotowaniu. Ja polewam nim naleśniki, słodzę owsiankę, jaglankę, dziecięce desery i ciasta. W zależności od potrzeb i upodobań możecie przygotować wersję bardziej gęstą lub płynną.

DSC_9139_2

Jak zrobić syrop daktylowy?

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewam wodą na noc.
  2. Daktyle razem z płynem blenduję na syrop (możecie zmniejszyć lub zwiększyć ilość wody, w zależności od tego, jak gęsty syrop chcecie otrzymać).
  3. Przelewam do słoika lub szklanej butelki i przechowuję w lodówce przez kilka dni.
  4. Syrop możecie przegotować i zapasteryzować.

Smacznego!

4 Komentarzy

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved