Jak zrobić wegańską bitą śmietanę?

  • 5 min
  • 2 składniki
87%

Składniki:

  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • ew. cukier/ksylitol/erytrol puder do smaku

Wegańska bita śmietana, czyli bita śmietana kokosowa – ubita gęsta część z puszki mleka kokosowego. Bardzo łatwo ją zrobić. Świetnie nadaje się do deserów, tortów, ciast (np. tego), gofrów (np. tych lub tych), czy naleśników (np. tych).

DSC_3607_2

Jak zrobić wegańską bitą śmietanę?

Wykonanie:

  1. Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki, żeby oddzieliła się gęsta część (użyjcie w tym celu mleka o wysokiej zawartości ekstraktu kokosa, najlepiej powyżej 80%).
  2. Gęstą część przekładam łyżką do miski i ubijam mikserem przez chwilę.
  3. Możecie dodać do smaku cukier puder lub ksylitol/erytrol puder (albo ksylitol lub erytrol zmielony w młynku do kawy).

Smacznego!

DSC_3597_2

Jak zrobić wegańską bitą śmietanę?

DSC_3595_2

Jak zrobić wegańską bitą śmietanę?

7 komentarzy

  1. Czy masz sposób aby taka śmietanę ubić w Termomixie? Miałam już kilka podejść ale bez sukcesu, podobnie z aquafaba

  2. Czy można do takiej bitej śmietany dodać żelatynę, agar, żeby ją ustabilizować. Myślę o użyciu do tortu i nie chcę, żeby mi spłynęła 🙂

Skomentuj