DSC_3568_2

Jak zrobić wegański biszkopt?

  • 45 min
  • 8 składników
86%

Składniki:

  • mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (375 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko sojowe naturalne 1 szklanka (250 ml)
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • olej (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki
  • ew. wanilia (w cukrze, paście lub ekstrakcie) do smaku

Podstawowy przepis na wegański biszkopt, bez jajek i nabiału. Możecie pokroić na kawałki i zjeść w towarzystwie kubka ciepłego mleka roślinnego, albo wykorzystać jako spód do ciasta. W zdrowszej wersji połowę mąki zastąpcie mąką pełnoziarnistą.

DSC_3568_2

Jak zrobić wegański biszkopt?

Wykonanie:

  1. Przygotowuję dwie miski.
  2. Do jednej wlewam mokre składniki: mleko sojowe, ocet i olej. Mieszam.
  3. Do drugiej wsypuję suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier lub ksylitol. Mieszam.
  4. Mokre składniki wlewam do suchych i energicznie mieszam trzepaczką.
  5. Masę wlewam do formy (u mnie tortownica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej wcześniej go pognieść i rozprostować).
  6. Piekę około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
  7. Biszkopt kroję po wystygnięciu.
  8. Jeżeli chcę przygotować większy tort z podwójnej ilości składników lub wyższy w mniejszej tortownicy, piekę blaty na dwa razy. Jeżeli nalejecie zbyt dużo masy do formy, biszkopt może „klapnąć”. Tak to już z biszkoptami bywa…;)

Smacznego!

DSC_3575_2

Jak zrobić wegański biszkopt?

DSC_3574_2

Jak zrobić wegański biszkopt?

DSC_3548_2

Jak zrobić wegański biszkopt?

5 Komentarzy

    • Pewnie. Ze sprawdzoną mieszanką. Z pojedynczymi mąkami bezglutenowymi to nie wiem, proszę o rade specjalistów od bezglutenowych wypieków:)

    • Szczerze mówiąc wszelkie biszkopty i babki robię tylko na sojowym, więc nie mam doświadczenia. Ale powinno wyjść:)

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved