Jak zrobić wegańskie ciasto?

95%

Żeby zrobić wegańskie ciasto możemy posiłkować się tradycyjnymi przepisami na ciasta, wystarczy pozamieniać niektóre składniki. Poniżej kilka sprawdzonych sposobów na różne rodzaje wegańskich ciast:

DSC_07181

Jak zrobić wegańskie ciasto?

  1. Torty

W przepisie na biszkopt zastępuję mleko mlekiem roślinnym, jaja pomijam lub zastępuję mielonym siemieniem lnianym. Nie zapominam o proszku do pieczenia albo sodzie.

Jest wiele sposobów na roślinne kremy, np.:

  • budyniowy – budyń na bazie mleka sojowego zmiksowany z wegańską margaryną lub olejem kokosowym
  • jaglany – kasza jaglana zmiksowana z mlekiem roślinnym i dodatkami, np. świeżymi owocami, kakao, karobem itp.
  • kokosowy – na bazie ubitego mleka kokosowego (gęstej części)
  • daktylowy – na bazie zmiksowanych namoczonych suszonych daktyli
  1. Ciasta drożdżowe – wystarczy mleko krowie zastapić roślinnym, a jaja – zmielonym siemieniem lnianym wymieszanym z wodą lub pominąć.
  2. Ciasta czekoladowe – najprostsze wegańskie ciacha! Wystarczy mąka, woda, olej, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
  3. Serniki – aby masa sernikowa przypominała tę twarogową, zazwyczaj używa się tofu zmiksowane z sokiem z cytryny lub kaszy jaglanej zmiksowanej z mlekiem roślinnym i sokiem z cytryny. Tak powstają tzw. tofurniki i jagielniki. Możecie też użyć namoczonych i zmielonych orzechów nerkowca.
  4. Ciasta bez pieczenia – w ich przypadku znowu doskonale sprawdza się ugotowana i zmiksowana kasza jaglana, która gęstnieje po wystygnięciu. Możemy dodać do niej kakao, czekoladę, owoce, bakalie itd. Inna opcja to dodanie agaru lub wegańskiej galaretki do masy kremowej. Po wystygnięciu gęstnieją też (i zagęszczają masę) masło kokosowe, gęsta część mleka kokosowego, roztopiona czekolada.
DSC_06761

Jak zrobić wegańskie ciasto?

DSC_07061

Jak zrobić wegańskie ciasto?

2 komentarze

Skomentuj