DSC_9677_2

Jak zrobić wegańskie naleśniki z dwóch składników?

  • 40 min
  • 3 składniki
94%

Składniki:

  • mąka pszenna (lub orkiszowa) 1,5 szklanki
  • mleko roślinne 2 szklanki
  • olej (u mnie rzepakowy) do smażenia

To jest najprostszy, podstawowy przepis na wegańskie naleśniki bez jajek. Tylko mąka i mleko roślinne. Przepis możecie wzbogacać i urozmaicać, np. część mąki zastąpić pełnoziarnistą, kukurydzianą, owsianą itp. Możecie eksperymentować z różnymi rodzajami mleka. Jeśli robię naleśniki w wersji wytrawnej, połowę mleka roślinnego zastępuję wodą i dodaję szczyptę soli.

DSC_9677_2

Wegańskie naleśniki

Wykonanie:

  1. Do miski wsypuję mąkę. Dodaję mleko roślinne i dokładnie mieszam lub blenduję.
  2. Patelnie smaruję olejem przy pomocy pędzelka (jeśli nie macie pędzelka, możecie wypróbować rosyjskiego sposobu: przekroić cebulę na pół, nadziać ją na widelec, na talerzyk nalać trochę oleju, w oleju maczać cebulę i smarować nią patelnię).
  3. Na rozgrzany olej wlewam chochlę ciasta, smażę przez chwilę z każdej strony.

Smacznego!

DSC_9673_2

Wegańskie naleśniki

DSC_9699_2

Wegańskie naleśniki

DSC_9689_2

Wegańskie naleśniki

22 Komentarzy

  1. Ja smaruję patelnię ręcznikiem papierowym zamoczonym w oleju. Część ręcznika zwijam tak, by powstał „uchwyt”, żeby mnie rozgrzana patelnia nie parzyła w ręce. I już. :)

  2. REWELACJA super przepis, powala prostotą.Wieloskladnikowe mogą się schować tyle się przy nich zawsze denerwowałam.

    • pewnie tak, ale smak i struktura będzie inna, no i nie wiem jak z proporcjami. Ale zachęcam do kombinacji:)

  3. dzięki!!! te proporcje są idealne! :-*zrobiłam z mąki orkiszowej i mleka ryżowego (część zamieniłam na wodę). smażą się rewelacyjnie a próbowałam już całej masy przepisów :-)

    • Myślę, że możesz spróbować, ale nie wiem, czy nie beda się kruszyc z samej owsianej… Ja z innych, mniej podatnych mąk robie po prostu mniejsze nalesniki-placki, wtedy nie ma problemu. Jak spróbujesz to daj znac:)

  4. To pierwsze weganskie nalesniki jakie mi sie udały. Bez zadnych udziwnien, super! Ten przepis to jeden schodek wyzej na mojej drodze do przejscia na calkowity weganizm. Dziękuję!

    • Mi najlepiej wychodzą z ryżowej albo gryczanej. Może być zblendowany ryż lub kasza niepalona, jeśli masz mocny blender. Albo z gotowej lub domowej mieszanki bezglutenowej

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved