DSC_5825_2

Kalafiornica, czyli śniadanie FIT;)

  • 25 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • kalafior połowa
  • cebula 1 sztuka
  • ew. pomidor 1 sztuka
  • oliwa lub olej rzepakowy do podsmażenia
  • kurkuma 2/3 łyżeczki
  • czarna sól kala namak do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • świeżo zmielony czarny pieprz do posypania
  • szczypiorek do posypania
  • ew. pomidorki koktajlowe do posypania

Kalafior w wersji śniadaniowej:)

DSC_5810_2

Kalafiornica, czyli śniadanie FIT;)

Wykonanie:

  1. Na patelni na niewielkiej ilości oleju lub oliwy podsmażam pokrojoną cebulę.
  2. Kalafiora dzielę na różyczki i rozdrabniam w malakserze (możecie też utrzeć go na tarce).
  3. Do podsmażonej cebuli dodaję kalafiora, pokrojonego w kosteczkę pomidora, przyprawy, podlewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem, aż kalafior będzie miękki.
  4. Na talerzu posypuję szczypiorkiem i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
  5. W wersji beztłuszczowej możecie cebulę usmażyć na suchej patelni lub z odrobiną wody (tak jak w tym przepisie)

Smacznego!

DSC_5825_2

Kalafiornica, czyli śniadanie FIT;)

DSC_5793_2

Kalafiornica, czyli śniadanie FIT;)

DSC_5786_2

Kalafiornica, czyli śniadanie FIT;)

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved