DSC_5809_2

Kanapki z awokado

  • 10 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • pełnoziarniste pieczywo kilka kromek
  • dojrzałe awokado 1 sztuka
  • pomidor/pomidorki koktajlowe
  • pasta z fasoli, cieciorki lub soczewicy
  • ew. ogórek, rzodkiewka, szczypiorek, kiełki
  • ew, ulubione przyprawy

To właściwie nie przepis, a pomysł na pożywne, pełnowartościowe śniadanie. Pełnoziarniste pieczywo z plasterkami dojrzałego awokado, koniecznie w połączeniu z pomidorem (kwasy tłuszczowe zawarte w awokado zwiększają wchłanianie i przyswajanie karotenoidów, których w pomidorach jest dużo) i pastą ze strączków (np. taką, taką lub taką). Śniadanie bogate w węglowodany złożone, błonnik, białko, zdrowe tłuszcze, witaminy.

DSC_5809_2

Kanapki z awokado

Wykonanie:

  1. Kanapki smaruję pastą ze strączków, np: Jednoskładnikową pastą z fasoli, Hummusem z zielonego groszku, Najprostszą pastą z soczewicy lub Hummusem z suszonymi pomidorami.
  2. Na górze układam plasterki awokado, pomidora, ogórka, rzodkiewki, posypuję szczypiorkiem, kiełkami, wędzoną papryką lub oregano.

Smacznego!

DSC_5831_2

Kanapki z awokado

DSC_5813_2

Kanapki z awokado

DSC_5827_2

Kanapki z awokado

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved