dsc_1748_2

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą gryczaną

  • 45 min
  • 13 składników
100%

Składniki:

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • kasza gryczana 100 g (pół filiżanki)
  • kapusta kiszona pół kilo
  • ziemniaki 4 średnie
  • olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
  • liście laurowe 3 sztuki
  • kminek 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka
  • pieprz czarny do smaku
  • ew. lubczyk suszony 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • ew. kurkuma pół łyżeczki (dla koloru)

Też lubicie połączenie kaszy gryczanej i kiszonej kapusty? Czemu by nie w kapuśniaku?;)

dsc_1748_2

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą gryczaną

Wykonanie:

  1. W dużym garnku na oleju podsmażam pokrojonego pora.
  2. Dodaję utartą marchewkę, pokrojoną pietruszkę i seler oraz kaszę gryczaną.
  3. Dodaję przyprawy, zalewam wodą (około 2,5 litra) i gotuję około 10 minut.
  4. Dodaję pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotuję kolejne 10 minut.
  5. Dodaję pokrojoną kiszoną kapustę (jeśli nie lubicie kwaśnych zup, możecie przepłukać kapustę) i gotuję jeszcze 20 minut.
  6. Smakuję i doprawiam w razie konieczności.

Smacznego!

dsc_1741_2

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą gryczaną

dsc_1737_2

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą gryczaną

dsc_1746_2

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą gryczaną

2 Komentarzy

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved