DSC_8967_2

Kapusta bok choy po chińsku

  • 40 min
  • 16 składników
100%

Składniki:

  • kapusta bok choy 2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • grzyby mun garść
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • olej do podsmażenia
  • sos sojowy do smaku
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • chilli do smaku
  • sól do smaku
  • syrop klonowy/cukier/melasa 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
  • woda ok. 1 szklanka (250 ml)
  • sok z jednej cytryny
  • ryż/makaron azjatycki do podania
  • ew. szczypiorek do podania

Bok choy z tofu, grzybami mun i czerwoną papryką w aromatycznym sosie z imbirem i czosnkiem.

DSC_8967_2

Kapusta bok choy po chińsku

Wykonanie:

  1. Na patelni podsmażam cebulę.
  2. Dodaję pokrojoną paprykę, kapustę bok choy, grzyby mun i tofu.
  3. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
  4. Dodaję przyprawy, sos sojowy, syrop klonowy, zalewam szklanką wody i duszę pod przykryciem, aż warzywa będą ugotowane, ale chrupiące.
  5. Dodaję sok z cytryny i rozgniecione ząbki czosnku.
  6. W kubku w odrobinie wody mieszam mąkę kartoflaną i dodaję do gotujących się warzyw. Mieszam dokładnie. Jak sos zgęstnieje, wyłączam.
  7. Podaję z ryżem lub azjatyckim makaronem.

Smacznego!

DSC_8980_2

Kapusta bok choy po chińsku

DSC_8971_2

Kapusta bok choy po chińsku

DSC_8962_2

Kapusta bok choy po chińsku

2 Komentarzy

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved