Składniki:
- kapusta pekińska 1 mała główka
- cebula 1 sztuka
- krajanka sojowa 100 g
- makaron ryżowy (lub sojowy) 200 g
- czosnek 2 ząbki
- cytryna 1 sztuka
- imbir suszony 1 łyżeczka
- sos sojowy jasny do smaku
- sól do smaku
- chilli do smaku
- czarnuszka 1 łyżeczka
- ew. trawa cytrynowa suszona 1/2 łyżeczki
- ew. galangal suszony 1/2 łyżeczki
- olej do podsmażenia
Kapusta pekińska z woka z „mięsem” sojowym i makaronem ryżowym. Obiad z kilku składników w 5 minut:)
Wykonanie:
- W woku na oleju podsmażam pokrojoną w piórka cebulę.
- Krajankę sojową zalewam wodą i gotuję przez kilka minut (możecie użyć kotletów sojowych i pokroić je po zagotowaniu).
- Makaron ryżowy przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Do woka dodaję pokrojoną kapustę pekińską i podsmażam przez kilka minut.
- Zalewam sosem sojowym, dodaję sól, chilli, imbir, ew. galangal i trawę cytrynową oraz odsączoną krajankę sojową i makaron. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Po wyłączeniu gazu dodaję sok z cytryny i wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszam.
- Posypuję czarnuszką.
Smacznego!
Brak komentarzy