DSC_0878_2

Kapusta pekińska stir-fry

  • 10 min
  • 14 składników
100%

Składniki:

  • kapusta pekińska 1 mała główka
  • cebula 1 sztuka
  • krajanka sojowa 100 g
  • makaron ryżowy (lub sojowy) 200 g
  • czosnek 2 ząbki
  • cytryna 1 sztuka
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • sos sojowy jasny do smaku
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • czarnuszka 1 łyżeczka
  • ew. trawa cytrynowa suszona 1/2 łyżeczki
  • ew. galangal suszony 1/2 łyżeczki
  • olej do podsmażenia

Kapusta pekińska z woka z „mięsem” sojowym i makaronem ryżowym. Obiad z kilku składników w 5 minut:)

DSC_0874_2

Kapusta pekińska stir-fry

Wykonanie:

  1. W woku na oleju podsmażam pokrojoną w piórka cebulę.
  2. Krajankę sojową zalewam wodą i gotuję przez kilka minut (możecie użyć kotletów sojowych i pokroić je po zagotowaniu).
  3. Makaron ryżowy przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  4. Do woka dodaję pokrojoną kapustę pekińską i podsmażam przez kilka minut.
  5. Zalewam sosem sojowym, dodaję sól, chilli, imbir, ew. galangal i trawę cytrynową oraz odsączoną krajankę sojową i makaron. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
  6. Po wyłączeniu gazu dodaję sok z cytryny i wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszam.
  7. Posypuję czarnuszką.

Smacznego!

DSC_0878_2

Kapusta pekińska stir-fry

DSC_0890_2

Kapusta pekińska stir-fry

DSC_0884_2

Kapusta pekińska stir-fry

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved