DSC_82761

Karmel z daktyli

  • 10 min
  • 2 składniki
100%

Składniki:

  • Daktyle suszone 1 szklanka
  • woda do zalania daktyli

Zdrowy wegński karmel? Bez cukru? A co! Nawet nie tyle co łatwy do zrobienia, ale banalnie łatwy. Ilość składników? Dwa:) Do deserów, kaszy jaglanej, przekładania tortów, ciast oraz oczywiście do wyjadania łyżką ze słoika:)

DSC_82681

Karmel z daktyli

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewam wrzątkiem, tak aby woda je przykryła.
  2. Odstawiam na minimum 2 godziny (można zalać wieczorem i odstawić na noc)
  3. Wyławiam daktyle i umieszczam w blenderze. Blenduję powoli dolewając wodę, w której się moczyły, aż do uzyskania karmelowej konsystencji.

Smacznego!

DSC_82761

Karmel z daktyli

2 Komentarzy

  1. Musialam trafić na wyjątkowo świeże daktyle, bo pierwszy raz przy podjadaniu ich w ramach deseru poczułam, że smakują jak karmel :) od razu pomyslalam, żeby przerobić je na płynną masę. Dzięki za przepis!

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved