Składniki:
- kasza jaglana 1 szklanka
- mleko sojowe 3,5 szklanki
- daktyle 1 szklanka
- melasa z karobu 6 łyżek
- jasny dżem (pomarańczowy, morelowy lub brzoskwiniowy) kilka łyżeczek
Budyń jaglany o karmelowym smaku, który zawdzięcza daktylom i melasie z karobu. Bez dodatkowego cukru. Polecam zrobienie w słoiku i zabranie na wynos. Dla niemowlaka można zrobić na modyfikowanym mleku sojowym, z mniejszą ilością daktyli i melasy, a polać zmiksowaną brzoskwinią.
Wykonanie:
- Daktyle zalewam wrzątkiem na noc lub na min. 2 godziny.
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą. Zalewam 2 szklankami mleka sojowego, 1/2 szklanki wody i gotuję około 20 minut (tak, aby była bardzo miękka).
- Do ugotowanej kaszy dodaję namoczone daktyle razem z wodą, melasę z karobu oraz 1,5 szkl. mleka sojowego.
- Wszystko razem blenduję dokładnie na gładki krem.
- Przekładam do słoiczków albo miseczek i po ostygnięciu wstawiam do lodówki.
- Gdy masa zgęstnieje, nakładam na nią dżem (najlepiej taki 100%).
Smacznego!
Brak komentarzy