Kociołek warzywny z kaszą jaglaną

  • 40 min
  • 18 składników
100%

Składniki:

  • mały brokuł 1 sztuka
  • bakłażan 1 sztuka
  • szparagi pęczek
  • jarmuż 3 garście lub 3 duże liście
  • cebula 2 sztuki
  • marchew 1 sztuka
  • olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
  • woda 1 szklanka
  • sok z 1 cytryny
  • sos sojowy jasny do smaku
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • tymianek 1 łyżka
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • papryka wędzona słodka 1 łyżeczka
  • papryka ostra do smaku
  • sól do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • kasza jaglana do podania

To danie to nic innego jak garnek pełen ulubionych warzyw. U mnie bakłażan, brokuły, szparagi i jarmuż. Uduszone i dobrze przyprawione. Do tego ulubiona kasza – u mnie jaglana:) Zróbcie sobie taką ucztę, z ulubionych składników:)

DSC_0139_2

Kociołek warzywny z kaszą jaglaną

Wykonanie:

  1. W garnku podsmażam cebulę.
  2. Dodaję pokrojone warzywa, posiekany jarmuż i brokuła podzielonego na małe różyczki.
  3. Podlewam sosem sojowym, dodaję przyprawy i szklankę wody.
  4. Gotuję, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane (u mnie ok. 30 minut).
  5. Pod koniec gotowania dodaję sok z cytryny i wyciśnięty czosnek (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw).
  6. Podaję z ulubioną kaszą (u mnie jaglana, tutaj sprawdź, jak ją ugotować).

Smacznego!

DSC_0164_2

Kociołek warzywny z kaszą jaglaną

DSC_0148_2

Kociołek warzywny z kaszą jaglaną

DSC_0146_2

Kociołek warzywny z kaszą jaglaną

Brak komentarzy

Skomentuj