dsc_7011_2

Kostka czekoladowo-kukurydziana

  • 5 min
  • 4 składniki
90%

Składniki:

  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • nasiona chia 4 łyżki
  • gorzkie czekolady 2 tabliczki (po 100 g)
  • płatki kukurydziane ok. 3 szklanki

Trudno o prostszą w przygotowaniu słodką przekąskę. Wystarczy wymieszać cztery składniki, wylać do formy i pokroić po schłodzeniu. Do kawki w pracy jak znalazł;)

dsc_7011_2

Kostka czekoladowo-kukurydziana

Wykonanie:

  1. Mleko kokosowe podgrzewam w garnku.
  2. Dodaję nasiona chia, połamaną na kostki czekoladę i mieszam, aż czekolada się rozpuści.
  3. Zdejmuję z palnika i dodaję około 3 szklanki płatków kukurydzianych (tyle, żeby dało się je wymieszać z masą czekoladową).
  4. Wykładam do formy (u mnie 22 x 22 cm).
  5. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki.
  6. Kroję po zastygnięciu.

Smacznego!

dsc_7007_2

Kostka czekoladowo-kukurydziana

dsc_6993_2

Kostka czekoladowo-kukurydziana

dsc_6979_2

Kostka czekoladowo-kukurydziana

20 Komentarzy

    • jasne, możesz kombinować z różnymi dodatkami (płatki owsiane, zboże ekspandowane, orzechy, bakalie itd) Tylko efekt będzie inny:)

  1. Cudny przepis! Zrobiłam dzisiaj, dodając wiórki kokosowe i palce lizać. Następnym razem spróbuje jeszcze dodać płatki migdałowe. Pozdrawiam :)

  2. Zrobiłam wyszło płaskie ale to dlatego ze za duża formę miałam ale mam pytanie to powinno być chrupkie czy miękkie

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved