Składniki na formę 22 x 22 cm:
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- nasiona chia 4 łyżki
- gorzkie czekolady 2 tabliczki (po 100 g)
- płatki kukurydziane ok. 3 szklanki (po 250 ml)
Trudno o prostszą w przygotowaniu słodką przekąskę. Wystarczy wymieszać cztery składniki, wylać do formy i pokroić po schłodzeniu. Do kawki w pracy jak znalazł;)
Wykonanie:
- Mleko kokosowe podgrzewam w garnku.
- Dodaję nasiona chia, połamaną na kostki czekoladę i mieszam, aż czekolada się rozpuści.
- Zdejmuję z palnika i dodaję około 3 szklanki płatków kukurydzianych (tyle, żeby dało się je wymieszać z masą czekoladową).
- Wykładam do formy (u mnie 22 x 22 cm).
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki.
- Kroję po zastygnięciu.
Smacznego!
Czy można dac coś w zamian płatków kukurydzianych???
jasne, możesz kombinować z różnymi dodatkami (płatki owsiane, zboże ekspandowane, orzechy, bakalie itd) Tylko efekt będzie inny:)
Mam pytanie, mleczko kokosowe 1 puszka ale ile ml? 200 czy 400?
400:) juz dopisuje:)
Czy zamiast płatków kukurydzianych można dac mąkę kukurydzianą?
Raczej nie…
a zamiast czekolady co dodać? Czy same kakao bedzie dobre?
niestety musi byc czekolada, dzieki niej kostka zgestnieje. chyba,że masło kakaowe.
O Boże Boże, robisz cuda!!!!!!! Zapisuję, synek będzie wniebowzięty!
płatki w całości?
tak:)
Cudny przepis! Zrobiłam dzisiaj, dodając wiórki kokosowe i palce lizać. Następnym razem spróbuje jeszcze dodać płatki migdałowe. Pozdrawiam 🙂
Cieszę się, że smakuje!:)
Cud miód malina juz studzi sie w lodowce. Super strona ze ja tez dopiero odkryłam ❤️❤️❤️
😉
Witam serdecznie 🙂 Przepis brzmi super 🙂 Mam tylko pytanie – forma 12x12cm to znaczy sie dosc mala, prawda?
no raczej mała:) Możesz zrobić na większej bardziej płaskie:)
Zrobiłam wyszło płaskie ale to dlatego ze za duża formę miałam ale mam pytanie to powinno być chrupkie czy miękkie
miękkie:)
Czy płatki kukurydziane można zastąpić czymś innym ?
Czy zamiast chia, może być zmielone siemię lniane?
Nie próbowałam, myślę, że powinno być ok, bo chodzi o zagęszczenie:)
A czy płatki kukurydziane nie zmiękną zbytnio gdy zmieszany je z gorącym mlekiem?
zmiekną, one juz nie będą chrupiące, w tej kostce raczej smakują jak ciastka/biszkopciki.
A czy mleko musi być z puszki? A nie może być takie, jakie sama robię z wiórków kokosowych?
Musi być gęsta część takiego z puszki, żeby kostka dała się kroić;)
Mój mąż to uwielbia 🙂 Dzięki za przepis 🙂
super:)))
Zapowiada sie swietna przekaska do kawy 🙂 juz sie studzi dodalam dodatkowo platki migdalowe i orzechy wloskie 😀
daj znać, jak smakowało;)
Czy zamiast mleka kokosowego można dodać mleko owsiane?
nie, musi być gęste mleko kokosowe…
ile kosteczek takich jak na zdjęciu wychodzi?
Bo z tego co widzę to raczej kaloryczna przekąska 🙂
jeżeli około 20 bo tak wywnioskowałam na podstawie wielkości blaszki to jeden taki kęs to ponad 100 kcal
dokładnie tak:)
Niestety, ten konkretny przepis to niewypał. Zrobiłam wszystko dokładnie według przepisu i użyłam wysokiej jakości składników. Wyszedł gumowaty, twardy, w środku nieco oślizgły (chia) brykiet, niesmaczny, niesłodki, ale za to potwornie kaloryczny.
och, bardzo mi przykro….:(
Witam 🙂 Czy da Pani znać jakiego konkretnie mleka Pani używa? Mleków co nie miara i ciężko wybrać XD
bardzo lubię to z Lidla:)