DSC_5304

Kotlety brokułowe

  • 30 min
  • 10 składników
100%

Składniki:

  • średni brokuł 1 sztuka
  • płatki owsiane 1 filiżanka
  • woda 1 szklanka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki
  • olej rzepakowy do smażenia + 1 łyżka
  • kasza manna/kukurydziana 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • jasny sos sojowy do smaku
  • sól, pieprz do smaku

Uwielbiam:) Mogę jeść same, bez sosu, ani innych dodatków. Są super do ziemniaków, jako burger w bułce, w kanapce do szkoły, jako przekąska do pracy. Idealnie pasują do sosu tzatziki (przepis tutaj) i koperkowego sosu majonezowego (przepis tutaj).

DSC_5311

Kotlety brokułowe

Wykonanie:

  1. W malakserze/blenderze rozdrabniam płatki owsiane i przesypuję je do miski.
  2. Do malaksera wrzucam podzielonego na różyczki brokuła i rozdrabniam do drobną kaszę.
  3. Brokuła mieszam z płatkami owsianymi. Dodaję szklankę wody, sól, pieprz, sos sojowy, kurkumę, łyżkę oleju i wyciśnięte ząbki czosnku.
  4. Dodaję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę kaszy manny (kaszki orkiszowej lub kukurydzianej). Mieszam i odstawiam na 10 minut.
  5. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję i się kleić. W razie konieczności dodajcie wody lub kaszki. Jak ciasto się nie klei to i jednego i drugiego.
  6. Łyżką nakładam placki na rozgrzany na patelni olej. Smażę przez chwilę z każdej strony, aż się zarumienią.
  7. Przekładam na talerz wyłożony papierem śniadaniowym lub ręcznikiem kuchennym, żeby wchłonął nadmiar oleju.

Smacznego!

DSC_5287

Kotlety brokułowe

DSC_5288

Kotlety brokułowe

DSC_5304

Kotlety brokułowe

 

16 Komentarzy

  1. Zrobione, są absolutnie cudowne! (chociaż mój mikser przeżywał ciężkie chwile podczas rozdrabniania brokuła) Jest tylko jedno ale – wyszły troszkę zbyt gorzkie i nie wiem, czy taki smak miałam uzyskać, czy też może jest to wynik mojego przegięcia z dosypywaniem kaszy manny?
    Dziekuję, pozdrawiam i oczywiście czekam na nowe wpisy!

  2. Rewelacja – uwielbiam brokuły, uwielbiam placki, na pewno zrobię! Kombinowałam jeszcze, aby dać np. zamiast mąki ugotowanej ciepłej jaglanki – super skleja i zagęszcza potrawy… Co o tym myślisz? Swoją drogą świetny blog, świetne pomysły, cudownie było tu trafić;) Nie jestem co prawda weganką, ale uwielbiam zdrową warzywną kuchnię i zdrowe przepisy takie jak Twoje :)

  3. Zrobiłam i są absolutnie fantastyczne!!! Drukuję przepis i na stałe umieszczam w domowym jadłospisie.
    Dzięki za super przepis :-)

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved