DSC_7278_2

Krem pomidorowo-warzywny

  • 30 min
  • 12 składników
86%

Składniki:

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • czerwona papryka 2 sztuki
  • passata pomidorowa 2 kartoniki po 500 ml
  • oliwa z oliwek 1 łyżka do zupy + 4 łyżki do pesto
  • ocet winny 1-2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • chilli/pieprz do smaku
  • pieczywo kilka kromek
  • świeża bazylia 1 pęczek/doniczka
  • płatki migdałowe 4 łyżki
  • ew. płatki drożdżowe 2 łyżki

Wiem, że nie jest to żaden odkrywczy przepis, ale pomidorowa zupa krem to jedna z moich ulubionych zup. Obowiązkowo z grzankami z domowym bazyliowym pesto.

DSC_7278_2

Krem pomidorowo-warzywny

Wykonanie:

  1. Warzywa kroję i wkładam do garnka.
  2. Dodaję szklankę wody i gotuję, aż zmiękną (około 20 minut).
  3. W międzyczasie robię pesto: w blenderze umieszczam liście bazylii, oliwę, płatki migdałowe, płatki drożdżowe, sól i rozgniecione ząbki czosnku. Blenduję na pesto.
  4. Do garnka dodaję passatę pomidorową, oliwę, ocet winny, sól i chilli lub pieprz.
  5. Blenduję na krem.
  6. Podaję z grzankami (podgrzanymi w tosterze, piekarniku lub na patelni) posmarowanymi bazyliowym pesto.

Smacznego!

DSC_7280_2

Krem pomidorowo-warzywny

DSC_7276_2

Krem pomidorowo-warzywny

DSC_7272_2

Krem pomidorowo-warzywny

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved