dsc_2773_2

Krem pomidorowy z mlekiem kokosowym i czerwoną soczewicą

  • 30 min
  • 14 składników
91%

Składniki:

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • passata pomidorowa 1 litr
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • czerwona soczewica 1 filiżanka (200 ml)
  • limonka 1 sztuka
  • szczypiorek 1 pęczek
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • bazylia suszona 1 łyżeczka
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • chilli do smaku
  • sól do smaku
  • ew. liście kafiru 2 sztuki
  • ew. suszona trawa cytrynowa 1 łyżeczka

Trochę przypomina tradycyjną pomidorówkę, ale mleko kokosowe i przyprawy nadają jej orientalnej nuty. No i zamiast ryżu jest czerwona soczewica;)

dsc_2777_2

Krem pomidorowy z mlekiem kokosowym i czerwoną soczewicą

Wykonanie:

  1. Włoszczyznę kroję w kawałki, wkładam do garnka i zalewam wodą, tak, by przykryła warzywa.
  2. Dodaję przyprawy i gotuję do miękkości.
  3. Soczewicę zalewam wodą (2:1) i gotuję, aż będzie miękka i wchłonie wodę.
  4. Z garnka wyjmuję liście kafiru, dodaję mleko kokosowe, passatę i blenduję na krem.
  5. Dodaję ugotowaną soczewicę i sok z limonki. Mieszam.
  6. Na miseczkach posypuję szczypiorkiem.

Smacznego!

dsc_2773_2

Krem pomidorowy z mlekiem kokosowym i czerwoną soczewicą

dsc_2769_2

Krem pomidorowy z mlekiem kokosowym i czerwoną soczewicą

dsc_2793_2

Krem pomidorowy z mlekiem kokosowym i czerwoną soczewicą

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved