DSC_7729_2

Krem z brokułów

  • 30 min
  • 11 składników
100%

Składniki:

  • brokuły 2 sztuki
  • włoszczyzna 1 sztuka
  • ziarna słonecznika kilka łyżek
  • olej rzepakowy/oliwa z oliwek do podsmażenia
  • liście laurowe 3 sztuki
  • koperek 1/2 pęczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz lub ostra papryka do smaku
  • czosnek 2 ząbki

Kremowa zupa z brokułów z dodatkiem wędzonej papryki, koperku i prażonych ziaren słonecznika.

DSC_7728_2

Krem z brokułów

Wykonanie:

  1. W garnku na oleju podsmażam pora.
  2. Dodaję pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler.
  3. Dodaję brokuła podzielonego na różyczki.
  4. Zalewam woda tak, by przykryła warzywa.
  5. Dodaję koper, przyprawy i wyciśnięte ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek).
  6. Gotuję około 20 minut.
  7. Wyjmuję liście laurowe i blenduję na krem.
  8. W razie konieczności dodaję sól i pieprz.
  9. Na suchej patelni prażę ziarna słonecznika (kilka minut, aż się zarumienią).
  10. Na talerzu zupę posypuję ziarnami słonecznika i suszoną wędzoną lub słodką papryką.
  11. Możecie polać śmietaną z kaszy jaglanej (przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_7737_2

Krem z brokułów

DSC_7729_2

Krem z brokułów

DSC_7695_2

Krem z brokułów

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved