Krem z ciecierzycy „kakao-rum-rodzynki”

  • 10 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • rodzynki 1 szklanka (250 ml)
  • ciecierzyca z puszki lub ugotowana 1 szklanka (250 ml)
  • ciemny rum lub aromat rumowy do smaku (u mnie 2 łyżki aromatu)
  • kakao 5 łyżek
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • ew. cukier trzcinowy, ksylitol, erytrol, cukier Muscovado do smaku

Klasyczne połączenie rodzynek z kakao i rumem w kremie na bazie ciecierzycy. Do tortu, naleśników, gofrów, do kanapek lub jako deser.

DSC_7034_2

Krem z ciecierzycy „kakao-rum-rodzynki”

Wykonanie:

  1. Rodzynki zalewam wodą na noc.

  2. Odlewam wodę.

  3. Cieciorkę z puszki dokładnie przepłukuję.

  4. W misce łączę rodzynki, cieciorkę, podgrzany i roztopiony olej kokosowy, 5 łyżek kakao i rum lub aromat rumowy.

  5. Blenduję na gładką masę i dosładzam do smaku.

  6. W wersji dla dorosłych, zamiast w wodzie, rodzynki możecie namoczyć w rumie.

Smacznego!

DSC_7015_2

Krem z ciecierzycy „kakao-rum-rodzynki”

DSC_7013_2

Krem z ciecierzycy „kakao-rum-rodzynki”

DSC_7010_2

Krem z ciecierzycy „kakao-rum-rodzynki”

1 Komentarz

  1. Uwielbiam czasem dodaje trochę rozpuszczonej gorzkiej czekolady pomijam wtedy olej i daje mniej kakao. Ten deser pyszny 👍😆😁

Skomentuj