Składniki:
- rodzynki 1 szklanka (250 ml)
- ciecierzyca z puszki lub ugotowana 1 szklanka (250 ml)
- ciemny rum lub aromat rumowy do smaku (u mnie 2 łyżki aromatu)
- kakao 5 łyżek
- olej kokosowy 2 łyżki
- ew. cukier trzcinowy, ksylitol, erytrol, cukier Muscovado do smaku
Klasyczne połączenie rodzynek z kakao i rumem w kremie na bazie ciecierzycy. Do tortu, naleśników, gofrów, do kanapek lub jako deser.
Wykonanie:
-
Rodzynki zalewam wodą na noc.
-
Odlewam wodę.
-
Cieciorkę z puszki dokładnie przepłukuję.
-
W misce łączę rodzynki, cieciorkę, podgrzany i roztopiony olej kokosowy, 5 łyżek kakao i rum lub aromat rumowy.
-
Blenduję na gładką masę i dosładzam do smaku.
-
W wersji dla dorosłych, zamiast w wodzie, rodzynki możecie namoczyć w rumie.
Smacznego!
Uwielbiam czasem dodaje trochę rozpuszczonej gorzkiej czekolady pomijam wtedy olej i daje mniej kakao. Ten deser pyszny 👍😆😁