dsc_0674_2

Krem z papryki z kaszą jaglaną

  • 40 min
  • 16 składników
90%

Składniki:

  • czerwona papryka 5 sztuk
  • marchew 2 sztuki
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
  • soczewica czerwona 1 filiżanka (200 ml)
  • oliwa/olej ok. 2 łyżki
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • chilli do smaku
  • kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
  • ew. lubczyk suszony 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy lub winny ok. 2 łyżki
  • tymianek 1 łyżeczka
  • sól do smaku

Zupa krem z papryki z kaszą jaglaną i czerwoną soczewicą.

dsc_0711_2

Krem z papryki z kaszą jaglaną

Wykonanie:

  1. Do dużego garnka wkładam pokrojone warzywa.
  2. Dodaję soczewicę i dobrze przepłukaną kaszę jaglaną.
  3. Zalewam wodą (około 2 litry) i dodaję przyprawy (nasiona kolendry rozdrabniam w moździerzu lub tłuczkiem).
  4. Gotuję około pół godziny.
  5. Przed końcem gotowania dodaję czosnek (tutaj sprawdź jak dodawać czosnek do potraw), oliwę i ocet.
  6. Blenduję na krem.

Smacznego!

dsc_0693_2

Krem z papryki z kaszą jaglaną

dsc_0674_2

Krem z papryki z kaszą jaglaną

dsc_0707_2

Krem z papryki z kaszą jaglaną

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved