Składniki:
- cebula 1 sztuka
- włoszczyzna 1 pęczek
- kalarepa 1 sztuka
- zielony groszek (u mnie mrożony) 1 szklanka
- ziemniaki ok. 5 sztuk
- kasza gryczana 1 filiżanka (200 ml)
- koperek 1 pęczek
- olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
- sos sojowy jasny do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- liście laurowe 3 sztuki
- ziele angielskie kilka sztuk
Krupnik z kaszy gryczanej z dodatkiem kalarepy, zielonego groszku i młodych ziemniaków. Z dużą ilością koperku:)
Wykonanie:
- W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojoną cebulę (U mnie 4-litrowy garnek).
- Gdy cebula się zarumieni, dodaję pokrojone warzywa (poza ziemniakami), groszek, opłukaną kaszę i przyprawy. Zalewam wodą (ok. 2-2,5 litra).
- Po ok. 10 minutach dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gotuję jeszcze około 10-15 minut (aż kasza i warzywa będą miękkie).
- Pod koniec gotowania dodaję drobno pokrojony koperek.
Smacznego!
Dotychczas kalarepkę jadłam tylko na surowo i muszę dodać do zupy, bo wygląda naprawdę smacznie 🙂
Ugotowana też jest pycha:)
Kasza gryczana palona czy ta tzw. biała? Przepis brzmi pysznie, lecę do sklepu po kalarepę😊
ja wolę paloną, ale biała tez może być jeśli wolisz:)
Dzięki, będzie z paloną:)