Krupnik gryczany z kalarepą i groszkiem

  • 35 min
  • 13 składników
100%

Składniki:

  • cebula 1 sztuka
  • włoszczyzna 1 pęczek
  • kalarepa 1 sztuka
  • zielony groszek (u mnie mrożony) 1 szklanka
  • ziemniaki ok. 5 sztuk
  • kasza gryczana 1 filiżanka (200 ml)
  • koperek 1 pęczek
  • olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
  • sos sojowy jasny do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • liście laurowe 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka sztuk

Krupnik z kaszy gryczanej z dodatkiem kalarepy, zielonego groszku i młodych ziemniaków. Z dużą ilością koperku:)

DSC_3019_2

Krupnik gryczany z kalarepą i groszkiem

Wykonanie:

  1. W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojoną cebulę (U mnie 4-litrowy garnek).
  2. Gdy cebula się zarumieni, dodaję pokrojone warzywa (poza ziemniakami), groszek, opłukaną kaszę i przyprawy. Zalewam wodą (ok. 2-2,5 litra).
  3. Po ok. 10 minutach dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki.
  4. Gotuję jeszcze około 10-15 minut (aż kasza i warzywa będą miękkie).
  5. Pod koniec gotowania dodaję drobno pokrojony koperek.

Smacznego!

DSC_3000_2

Krupnik gryczany z kalarepą i groszkiem

DSC_3004_2

Krupnik gryczany z kalarepą i groszkiem

DSC_3003_2

Krupnik gryczany z kalarepą i groszkiem

5 komentarzy

  1. Kasza gryczana palona czy ta tzw. biała? Przepis brzmi pysznie, lecę do sklepu po kalarepę😊

Skomentuj