Kuskus z kalafiora z woka

  • 30 min
  • 6 składników
100%

Składniki

  • mały kalafior 1 sztuka
  • olej do podsmażenia
  • sos sojowy do smaku
  • cytryna 1 sztuka
  • ew. natka pietruszki lub koperek do posypania
  • ew. suszona papryka do posypania

Szybkie, proste i lekkie danie z trzech składników. Możecie jeść w takiej wersji podstawowej lub dodać ulubione składniki i przyprawy. Fajnie pasuje do placków pomidorowo-bazyliowych (przepis tutaj).

DSC_6743_2

Kuskus z kalafiora z woka

Wykonanie:

  1. Kalafiora dzielę na różyczki i rozdrabniam w malakserze/robocie kuchennym na drobną kaszę.
  2. Podsmażam w woku na oleju przez kilka minut. (Jeżeli szukacie bardzo dietetycznego dania lub jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, możecie pominąć ten etap i od razu udusić kalafiora w niewielkiej ilości wody).
  3. Podlewam kalafiora sosem sojowym (na diecie dr. Dąbrowskiej zamiast sosu dodaję sól) i wodą oraz duszę pod przykryciem do miękkości (u mnie około 20 minut), mieszając od czasu do czasu.
  4. Na talerzu polewam sokiem z cytryny, posypuję pietruszką lub koperkiem i suszoną papryką (ja dodaję ostrą i wędzoną).

Smacznego!

DSC_6740_2

Kuskus z kalafiora z woka

DSC_6739_2

Kuskus z kalafiora z woka

DSC_6733_2

Kuskus z kalafiora z woka

Brak komentarzy

Skomentuj