DSC_4717_2

Lody jeżynowe z aquafaby

  • 20 min
  • 3 składniki
100%

Składniki:

  • woda z puszki po cieciorce 1/2 szklanki
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • jeżyny 1 szklanka

Lekkie i puszyste wegańskie lody z aquafaby, czyli wody z puszki po ciecierzycy. Tylko trzy składniki. Nie zamarzają na kość i nie wymagają mieszania w trakcie mrożenia. Możecie użyć innych ulubionych owoców;)

DSC_4717_2

Lody jeżynowe z aquafaby

Wykonanie:

  1. Owoce blenduję na mus.
  2. Wodę z puszki po cieciorce przelewam do misy i ubijam mikserem na wysokich obrotach na sztywna pianę.
  3. Gdy piana jest ubita, bardzo powoli, robiąc przerwy, wsypuję cukier puder, cały czas miksując.
  4. Następnie powoli dodaję mus owocowy, ciągle miksując.
  5. Przekładam do pojemnika i zamrażam.

Smacznego!

DSC_4735_2

Lody jeżynowe z aquafaby

DSC_4725_2

Lody jeżynowe z aquafaby

DSC_4721_2

Lody jeżynowe z aquafaby

5 Komentarzy

  1. Na początku wszystko szło pięknie, ale przy dodawaniu owoców (bardzo powoli z przerwami) wszystko się znów zmieniło w wodę :(. Co zrobiłam nie tak?

    • o kurczę, nie wiem… u mnie się to nie zdarzyło… Może ktoś bardziej doświadczony z aquafabą albo znający się na chemii wie…?

    • Myślę, że aquafaba nie była jeszcze dobrze ubita? Mi się też tak stało ostatnio, wydawała się już sztywna, a jednak zaraz się rozwodniła.. teraz robiłam wszystko w thermomixie, na obrotach „3” z motylkiem miksując przez 15 minut, a następnie powoli dodając mus na obrotach „1” i wyszło pięknie :) albo może mus nie był wystarczająco zimny? :)

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved