Składniki:
- dojrzałe banany 3 sztuki
- daktyle 1 filiżanka (200 ml)
- masło orzechowe 2 łyżki
- sól 1/2 łyżeczki
Wegańskie lody o smaku słonego karmelu. Bez cukru, zrobione z kilku naturalnych składników: bananów, daktyli i masła orzechowego.
Wykonanie:
- Banany kroję w plasterki i wkładam na noc do zamrażalnika (najlepiej ułożyć je w płaskim pudełku, żeby się nie posklejały).
- Daktyle zalewam wodą na noc.
- W blenderze kielichowym o dużej mocy umieszczam zamrożone plasterki bananów, odsączone daktyle, masło orzechowe i sól.
- Blenduję przez chwilę. Nie za długo, żeby lody za bardzo się nie roztopiły. (Jeśli nie macie dobrego blendera kielichowego o dużej mocy, możecie zrobić lody w malakserze z ostrzem „S” albo nakładce do blendera ręcznego z ostrzem „S”). Wówczas banany lepiej lekko rozmrozić. Lody będą miały trochę mniej zwartą strukturę).
Smacznego!
OMG Genialne!!!!! <3
:)))
Kocham to połączenie 🙂
Wyglądają smakowicie 🙂
a co to ma niby wspólnego z karmelem?
smak:)
Ja ostatnio od daktyli uzależniona wysłałam męża po banany 🙂