Lody SŁONY KARMEL

  • 5 min
  • 4 składniki
97%

Składniki:

  • dojrzałe banany 3 sztuki
  • daktyle 1 filiżanka (200 ml)
  • masło orzechowe 2 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki

Wegańskie lody o smaku słonego karmelu. Bez cukru, zrobione z kilku naturalnych składników: bananów, daktyli i masła orzechowego.

DSC_1138_2

Lody „słony karmel”

Wykonanie:

  1. Banany kroję w plasterki i wkładam na noc do zamrażalnika (najlepiej ułożyć je w płaskim pudełku, żeby się nie posklejały).
  2. Daktyle zalewam wodą na noc.
  3. W blenderze kielichowym o dużej mocy umieszczam zamrożone plasterki bananów, odsączone daktyle, masło orzechowe i sól.
  4. Blenduję przez chwilę. Nie za długo, żeby lody za bardzo się nie roztopiły. (Jeśli nie macie dobrego blendera kielichowego o dużej mocy, możecie zrobić lody w malakserze z ostrzem „S” albo nakładce do blendera ręcznego z ostrzem „S”). Wówczas banany lepiej lekko rozmrozić. Lody będą miały trochę mniej zwartą strukturę).

Smacznego!

DSC_1146_2

Lody „słony karmel”

DSC_1149_2

Lody „słony karmel”

DSC_1153_2

Lody „słony karmel”

7 komentarzy

Skomentuj