DSC_06501

Majonez sojowy

  • 15 min
  • 5 składników
100%

Składniki:

  • mleko sojowe naturalne 1 szklanka
  • olej rzepakowy 1 szklanka
  • sól (może być kala namak) 1 łyżeczka
  • musztarda 1 łyżka
  • sok z 1 cytryny

Majonez sojowy, inaczej sojonez. Do sałatek, kanapek, burgerów. Poniżej szybki i prosty przepis podstawowy.

DSC_06521

Majonez sojowy

Wykonanie:

  1. Do blendera wlewam schłodzone mleko sojowe, dodaję sok z cytryny, sól i musztardę.
  2. Blenduję, jednocześnie powoli wlewając olej. W miarę blendowania i dolewania oleju, sojonez zaczyna gęstnieć. Po kilku minutach mamy gotowy majonez sojowy.
  3. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

DSC_06501

Majonez sojowy

DSC_06481

Majonez sojowy

9 Komentarzy

  1. Zrobiłam. Zaskoczyła mnie konsystencja – taka jak majonezu według starych, dobrych, domowych receptur na surowych żółtkach.

    • Ważne, żeby musztarda była gładka (bez ziaren gorczycy). Ja dodaję sarepską, stołową itp. A co do oleju to powinien być neutralny w smaku (rzepakowy, słonecznikowy, delikatna oliwa, z pestek winogron, itp).

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved