Makaron udon z warzywami

  • 35 min
  • 14 składników
95%

Składniki:

  • makaron udon 1 opakowanie 200 g
  • cebula 2 sztuki
  • marchewka 3 sztuki
  • kalafior pół główki
  • szpinak 2 garście
  • pędy bambusa 1 filiżanka (200 ml)
  • sezam 4 łyżki
  • mielone orzeszki ziemne 4 łyżki
  • sos sojowy do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • imbir w proszku 1 łyżeczka
  • chilli do smaku
  • olej (u mnie kokosowy) do podsmażenia
  • sól do smaku

Duszone warzywa ze szpinakiem i makaronem udon, z dodatkiem sezamu i mielonych orzeszków ziemnych.

dsc_9053_2

Makaron udon z warzywami

Wykonanie:

  1. Na patelni podsmażam cebulę.
  2. Dodaję pokrojoną marchewkę i podzielonego na drobne różyczki kalafiora.
  3. Podsmażam, podlewam sosem sojowym, dodaję przyprawy, pędy bambusa, szpinak i duszę pod przykryciem około 20 minut.
  4. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu (możecie użyć innego azjatyckiego makaronu albo makaronu do spaghetti).
  5. Do warzyw dodaję sezam, zmielone w młynku do kawy orzeszki ziemne, czosnek i makaron. Mieszam.

Smacznego!

dsc_9042_2

Makaron udon z warzywami

dsc_9040_2

Makaron udon z warzywami

dsc_9026_2

Makaron udon z warzywami

4 komentarze

  1. Jadłam udon ale z bulionem (polecam spróbować w Udon Noodle Bar jeśli ktoś z Warszawy), takiej wersji nie znam, ale chętnie nadrobię zaległości 🙂

Skomentuj