DSC_7527_2

Makaron z suszonymi pomidorami

  • 25 min
  • 11 składników
92%

Składniki:

  • makaron (u mnie razowy penne) 500 gr
  • suszone pomidory 150 gr
  • olej od suszonych pomidorów do podsmażenia
  • cebula 2 sztuki
  • papryka czerwona 2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • ocet winny 3 łyżki
  • bazylia świeża lub suszona 2 łyżki
  • chilli suszone do smaku
  • ew. rukola lub kiełki do podania
  • ew. wegański parmezan do posypania

Jeden z najprostszych, najszybszych i najsmaczniejszych makaronów, czyli makaron z papryką i suszonymi pomidorami. U mnie pełnoziarniste penne, ale możecie użyć dowolnego ulubionego.

DSC_7499_2

Makaron z suszonymi pomidorami

Wykonanie:

  1. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na patelni na oleju od suszonych pomidorów podsmażam pokrojona cebulę.
  3. Do cebuli dodaję pokrojoną czerwoną paprykę, pokrojone suszone pomidory, chilli i bazylię. Podsmażam przez kilka minut mieszając od czasu do czasu.
  4. Na koniec dodaję wyciśnięty czosnek (tutaj zobacz, jak dodawac czosnek, żeby nie stracił swoich właściwości) oraz ocet winny.
  5. Ugotowany makaron mieszam z zawartością patelni.
  6. Podaję posypany rukolą lub kiełkami albo wegańskim parmezanem (przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_7527_2

Makaron z suszonymi pomidorami

DSC_7509_2

Makaron z suszonymi pomidorami

DSC_7508_2

Makaron z suszonymi pomidorami

10 Komentarzy

  1. Okropne to wyszło :/ Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, a efekt końcowy nie miał zupełnie smaku, musiałam zalać to sosem pomidorowym z butelki, żeby nie wyrzucić, bo samego się nie dało zjeść

  2. Jest to jeden z moich ulubionych makaronow. Zawsze wychodzi pyszny. Bardzo serdecznie wszystkim polecam:)

  3. 😀 Nie wiem o co chodzi z tym brakiem smaku, może po prostu nieumiejętność użycia przypraw i zbyt duża roszczeniowość w genach bo wyszedł mi pyszny :).

Skomentuj Veganbanda Odrzuć

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved