Makowiec japoński

  • 80 min
  • 15 składników
92%

Składniki na formę 21 cm:

  • mak mielony 400 gr
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 2 szklanki (500 ml)
  • woda 1 szklanka (250 ml)
  • aromat migdałowy (najlepiej naturalny) 1 łyżka
  • skórka pomarańczowa 100 gr
  • jabłka 2 średnie sztuki
  • ksylitol/erytrol/cukier do smaku (u mnie 8 łyżek erytrolu)
  • żurawina suszona 1 filiżanka (200 ml)
  • rodzynki 1 filiżanka (200 ml)
  • orzechy włoskie 1/2 filiżanki
  • migdały 1/2 filiżanki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • kasza manna lub drobna kaszka kukurydziana 1 filiżanka (200 ml)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)

Makowiec japoński, znany też jako makowiec bez ciasta albo makowiec z jabłkami to jest właśnie to co najlepsze w makowcu, czyli słodka masa makowa z bakaliami. Wilgotny, ciężki, oblany czekoladą. Bardzo łatwy do zrobienia!

DSC_45021

Makowiec japoński

Wykonanie:

  1. Mak zalewam w garnku mlekiem sojowym i wodą. Gotuję 10 minut, od czasu do czasu mieszając i odstawiam na godzinę, żeby mak napęczniał.
  2. Do maku dodaję aromat migdałowy, olej kokosowy, ksylitol/erytrol lub cukier, żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową, pokruszone orzechy i migdały.
  3. Jabłka blenduję na puree, dodaję do masy i mieszam.
  4. Dodaję mąkę ziemniaczaną i kaszkę mannę lub kukurydzianą. Mieszam dokładnie.
  5. Masę wykładam do wysmarowanej olejem formy.
  6. Piekę około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  7. Studzę w formie.
  8. Po przestygnięciu polewam gorzka czekoladą roztopioną z odrobiną oleju, mleka roślinnego lub wody.
  9. Posypuję zmielonymi migdałami lub płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Makowiec japoński

Makowiec japoński

 

53 komentarze

  1. Co prawda już po świętach, ale bardzo kusi mnie, żeby przetestować ten przepis. Zapowiada się bardzo smacznie 🙂 Przy okazji życzę wszystkiego dobrego w nadchodzącym roku 🙂 Pozdrawiam!

  2. Czy ten mak samemu się mieli czy jest gotowy do kupienia? Bo chyba nie chodzi Państwu o taka gotową masę makową?

  3. Mak mielony…? Gdzie mozna kupic?
    U mnie w domu ten makowiec w wersji nieweganskiej (mak gotowany w normalnym mleku) robi sie odkad pamietam ( grubo ponad 40 lat ;)). Ale mle sie po gotowaniu i napecznieniu, nie przed.

  4. Mam pytanie odnośnie maku, należy go gotować w podanych składnikach, czy mozna zastąpić mleko sojowe mlekiem ryżowym? czy odstawiony mak do napęcznienia, później należy odcedzić z nadmiaru wody i mleka, czy pozostawić w garnku, którym się gotowała, po czym dodawać wymienione składniki?

  5. A jaka wersja jest smaczniejsza z kasza manna (kupiłabym orkiszową) czy kukurydziana ?
    p.s Mam książkę i się napajam jej pięknem i świetnymi przepisami

    • Cieszę się, że książka Ci się podoba! Ja jestem na wakacjach i jeszcze jej nie widziałam…;) Kaszka dowolna, nie czuć jej, tylko skleja masę.

  6. Mam mąkę kukurydzianą. Może być zamiast kaszy kukurydzianej? Czy nie wyjdzie? Musi być bezglutenowo, a tu gdzie mieszkam, ciężko spotkac kaszę kukurydzianą.
    I jeszcze te łyżki oleju kokosowego w formie roztopionej czy stałej?

    • Myślę, że może być mąka. Olej może być stały, jak dodamy do ciepłego maku, to się rozpuści:)

  7. A czy mąkę ziemniaczaną można czymś zastąpić? Ryżowa na przykład? (Ja z kolei bez psiankowatych)

  8. dodałam mleko roslinne i wode do zmielonego maku, i ten mak to wszystko od razu wchłonal, ciezko bylo to zagotować i jeszcze gotować przez 10 min. Te 400 gr maku ze szklanka melka roslinnego i dwiema szklankami wody to suchy byl;/ tak ma byc??

  9. Ja dałam właśnie suche płatki jaglane ok. 300 ml i wyszło idealnie. Mleko migdałowe, a zamiast cukru – pół szkl. syropu klonowego. Skórka otarta z połowy świeżej pomarańczy. A i mak miałam cały więc mieliłam po ugotowaniu i napęczmieniu. Reszta jak w przepisie. Wyszedł pyszny, doskonale zwarty makowiec. Proporcje są idealne. Będę powtarzać 🙂

  10. A może quinoa zagotowana zamiast kaszy kukurydzianej/kaszy manny? Albo mąka owsiana lub kasza gryczana?

  11. A zamiast kaszy manny albo kukurydzianej może być zmielone siemię lniane? Czy może za bardzo zmieni smak ciasta?

  12. Jestem pozytywnie zaskoczona! Świetny przepis. Nastawiałm się, że bez jajek to nie bedzie to samo, a tu wychodzi bardzo bliski oryginału. Teściowa się nie zorientowała 😄

Skomentuj