Malinowy tort tiramisu

  • 30 min
  • 10 składników
97%

Składniki:

  • orzechy nerkowca 1 szklanka (250 ml)
  • daktyle suszone 1 szklanka (250 ml)
  • mocna kawa 1 szklanka (250 ml)
  • Amaretto 1 kieliszek
  • mleko kokosowe 2 puszki (po 400 ml)
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • roślinna galaretka (najlepiej malinowa) 2 opakowania
  • cukier/ksylitol/erytrol 5 łyżek
  • kakao naturalne 1 łyżka
  • maliny 1 szklanka (250 g)

Malinowy tort tiramisu bez pieczenia. Na spodzie z nerkowców i daktyli nasączonych w mocnym espresso i amaretto. W wersji dla dzieci daktyle namoczcie w kawie zbożowej:)

DSC_08411

Malinowy tort tiramisu

Wykonanie:

  1. Mleko kokosowe wstawiam na noc do lodówki.
  2. Daktyle zalewam gorącą kawą z dodatkiem Amaretto. Przykrywam i odstawiam na min. godzinę.
  3. W malakserze miksuję orzechy nerkowca. Dodaję odsączone daktyle i miksuję razem, aż powstanie plastyczna masa.
  4. Masą wykładam spód tortownicy (u mnie 21 cm), układam na niej warstwę malin i wstawiam do lodówki.
  5. Tofu blenduję razem z gęstą częścią mleka kokosowego (z dwóch puszek), galaretkami (proszek) i ksylitolem. Przekładam do garnka i zagotowuję.
  6. Gotuję dwie minuty, mieszając.
  7. Po lekkim przestudzeniu masę wylewam na spód z malinami. Po ostygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
  8. Przed podaniem posypuję kakao i ozdabiam malinami.

Smacznego!

DSC_08501

Malinowy tort tiramisu

DSC_08591

Malinowy tort tiramisu

DSC_08821

Malinowy tort tiramisu

9 komentarzy

  1. Hej, jakiej galaretki uzylas? Mieszkam za granica i nie wiem czy 2 opakowania beda odpowiadaly tej samej ilosci co galaretka polska 😉

    • 40 g:) Ważne, żeby była roślinna, bo inaczej się ją przygotowuje. Możesz też użyć agaru.

Skomentuj