DSC_6462_2

Moja książka „Słodka kuchnia roślinna”

Drodzy Czytelnicy, drogie Czytelniczki Veganbandy,

Pewnie część z Was już wie (bo troszkę się już zdążyłam pochwalić;), że właśnie ukazała się moja książka kulinarna pt. „Słodka kuchnia roślinna. Zdrowe desery, ciasta i słodycze bez nabiału”. Dziś dotarła do mnie pocztą, dlatego jestem jeszcze pełna emocji, ale postanowiłam ochłonąć na chwilę i napisać dla Was krótki post z najważniejszymi informacjami o książce:)

DSC_6437_2

Moja książka „Słodka kuchnia roślinna”

Książka została wydana przez wydawnictwo Galaktyka, co niezmiernie mnie cieszy, bo to jedno z moich ulubionych wydawnictw (książek z ich logiem mam na półce kilkanaście).

Jak jest wydana?

Na początek to, co widać na pierwszy rzut oka (i czym na razie nie mogę przestać się zachwycać;). Książka jest naprawdę pięknie wydana… sztywna okładka, wysokiej jakości papier, poręczny format. Wszystko to sprawia, że tak jak planowało wydawnictwo, książka świetnie nadaje się na prezent. No i to, co uderza na pierwszy rzut oka, czyli zdjęcia… W książce znajdują się fotografie Kingi Błaszczyk-Wójcickiej, którą część z Was zna zapewne z bloga greenmorning.pl. Zdjęcia są przepiękne i przeapetyczne. Zresztą zobaczcie sami kilka z nich…

DSC_6468_2

Moja książka „Słodka kuchnia roślinna”

DSC_6465_2

Moja książka „Słodka kuchnia roślinna”

DSC_6462_2

Moja książka „Słodka kuchnia roślinna”

DSC_6460_2

Moja książka „Słodka kuchnia roślinna”

DSC_6454_2

Moja książka „Słodka kuchnia roślinna”

DSC_6446_2

Moja książka „Słodka kuchnia roślinna”

Co znajdziecie w książce?

Książka podzielona jest na pięć rozdziałów:

  • desery
  • trufle, pralinki i batony
  • lody
  • ciasta bez pieczenia
  • wypieki

Rozdziały poprzedzone są informacjami na temat moich ulubionych składników, sprzętu kuchennego i obcowania z kasza jaglaną przy produkcji słodkości;)

Wszystko zostało przeczytane i skonsultowane przez dietetyczkę – specjalistkę od diety roślinnej. Iwona Kibil – dziękuję za cenne uwagi i wskazówki!

W książce znajdziecie 122 przepisy, z czego większość zupełnie nowych. Pozostałe to lubiane przez Was przepisy z bloga, często ulepszone i dopracowane. Część z nich została pięknie sfotografowana przez Kingę.

Przepisy, znajdujące się w książce są proste w wykonaniu i bazują na łatwo dostępnych, zdrowych składnikach, takich jak kasze, rośliny strączkowe, orzechy, świeże i suszone owoce. Znajdziecie tu spory wybór przepisów bez glutenu lub takich z możliwością zamiany składnika na bezglutenowy.

Podziękowania

Podziękowania przede wszystkim dla Was drodzy Czytelnicy i drogie Czytelniczki, za to, że czytacie Veganbandę i z niej gotujecie, bo bez tego nie byłoby książki. Dziękuję mojej ukochanej rodzince i znajomym za testowanie przepisów do książki oraz moim najbliższym za wyrozumiałość;)

Gdzie kupić?

Książka dostępna jest w dobrych księgarniach i salonach Empik. Możecie ją kupić między innymi tutaj:

http://www.empik.com/slodka-kuchnia-roslinna-kulawik-ida-blaszczyk-wojcicka-kinga,p1157853767,ksiazka-p

Wasze opinie

Koniecznie dajcie znać co myślicie o książce i zostawcie komentarz, jeśli coś z niej upichciliście. Jestem otwarta na wszelkie uwagi i wskazówki na przyszłość;)

12 Komentarzy

  1. Książka zachwyca zdjęciami ,ale treść też jest świetna , nie jest tu przerost formy nad treścią
    Mam kilka przepisów już na widoku do robienia min ta babkę z morelami ,ach

  2. Ale bomba:),biorę w ciemno Twą książkę(nie znałam Twojego bloga,weszłam tu ze strony księgarni).2 miesiące temu przeszłam z wegetarianizmu na weganizm,a zdrowe słodkości to mój ulubiony sposób na relaks w kuchni.Bardzo się cieszę że będę miała i tu co wertowac w poszukiwaniu inspiracji:).

  3. Książka jest świetna! Przejrzałam całą i już wiem, że wiele przepisów wypróbuję. Przydadzą się jako słodkie i zdrowe przekąski dla Syna do szkoły. Dziękuję za inspirację! :)

  4. Książka jest wspaniała, od dłuższego czasu nie kupuję książek bo wszystko jest w Internecie ale ta książka tak mnie zachwyciła ze musiałam kupić. Na pierwszy ogień poszedł przepis jaglane słoiczki ala snickers. Dzisiaj zjadłam w pracy, po prostu genialne. Niestety w książce nie była podana ilość daktyli ale sprawdziłam to na Twojej stronie. Czekam na kolejne książki.

  5. Gratuluje!! Książka z pięknymi zdjeciami i masą przepisów do wykorzystania na już!
    Zobaczyłam ją w zapowiedziach Galaktyki i od połowy października przebierałam nogami 😉
    Żałuję tylko tej wszędobylskiej czekolady, bo bezcukrowy człowiek nie skorzysta z dużej części przepisów.
    Czy wypracowałaś może jakiś zamiennik?
    Ja do ciast używam zawsze ksylitol z karobem i olejem kokosowym w proporcjach „na oko”, ale nie zawsze to jest to.. może jest coś o czym nie pomyślałam? :)

    • Ja czasem używam czekolady słodzonej stevią i ksylitolem, niestety jest dość droga… lub robię sama (tak jak w przepisie na czekoladę), ale masz rację, wolę polewę z rozpuszczonej czekolady niestety. A do masy czekoladowej, budyniu itp: daktyle+kakao:)

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved