Muhammara

  • 20 min
  • 10 składników
96%

Składniki:

  • czerwona papryka 2 sztuki
  • orzechy włoskie 1 szklanka (250 ml)
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • papryka wędzona 1 łyżeczka
  • chilli do smaku (u mnie pół łyżeczki)
  • sól do smaku
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • ocet winny/jabłkowy 1 łyżka

Muhammara – przepyszna syryjska pasta z papryki i orzechów włoskich. Do pieczywa, do maczania warzyw i krakersów, do posmarowania pity i wrapa. Poniżej przepis trochę po mojemu;)

DSC_4682_2

Muhammara

Wykonanie:

  1. Paprykę kroję i podsmażam na niewielkiej ilości oliwy.
  2. Orzechy prażę na suchej patelni, aż się zarumienią.
  3. W blenderze umieszczam podsmażoną paprykę i podprażone orzechy (ja używam tego blendera).
  4. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, ocet winny i przyprawy.
  5. Blenduję na pastę.

Smacznego!

DSC_4671_2

Muhammara

DSC_4653_2

Muhammara

DSC_4645_2

Muhammara

2 komentarze

Skomentuj