Składniki:
- czerwona papryka 2 sztuki
- orzechy włoskie 1 szklanka (250 ml)
- czosnek 2 ząbki
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- kumin mielony 1 łyżeczka
- papryka wędzona 1 łyżeczka
- chilli do smaku (u mnie pół łyżeczki)
- sól do smaku
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- ocet winny/jabłkowy 1 łyżka
Muhammara – przepyszna syryjska pasta z papryki i orzechów włoskich. Do pieczywa, do maczania warzyw i krakersów, do posmarowania pity i wrapa. Poniżej przepis trochę po mojemu;)
Wykonanie:
- Paprykę kroję i podsmażam na niewielkiej ilości oliwy.
- Orzechy prażę na suchej patelni, aż się zarumienią.
- W blenderze umieszczam podsmażoną paprykę i podprażone orzechy (ja używam tego blendera).
- Dodaję rozgniecione ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, ocet winny i przyprawy.
- Blenduję na pastę.
Smacznego!
już się rozmarzyłam nad tortillą z taką pastą.. mniaaam
Ojoj ależ smakowicie wygląda ta pasta <3 Pierwszy raz słyszę o takiej, ale z marchewki i podprażonych orzechów musi smakować cudownie 🙂