DSC_2711_2

Naleśniki ze szpinakiem i kaszą jaglaną

  • 40 min
  • 13 składników
100%

Składniki:

  • świeży szpinak 1 opakowanie 300 g
  • ugotowana kasza jaglana 1 szklanka
  • cebula 2 sztuki
  • olej do smażenia
  • czosnek 3 ząbki
  • biały pieprz mielony 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
  • ew. płatki drożdżowe 3 łyżki
  • ew. kurkuma 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • mleko roślinne 1 szklanka
  • woda 1 szklanka

Naleśniki ze zdrowym farszem ze szpinaku i kaszy jaglanej, przyprawionym czosnkiem i białym pieprzem.

DSC_2713_2

Naleśniki ze szpinakiem i kaszą jaglaną

Wykonanie:

  1. Smażę naleśniki według tego przepisu.
  2. W garnku na oleju podsmażam pokrojona cebulę.
  3. Dodaję szpinak, przykrywam i duszę, aż liście zmiękną.
  4. Kaszę jaglaną gotuję według tego przepisu.
  5. Do szpinaku dodaję kaszę, biały pieprz, sól, gałkę muszkatołową, ewentualnie płatki drożdżowe i kurkumę. (Kurkuma jest dla koloru, a płatki drożdżowe nadają serowego posmaku. Jeśli chcecie, możecie pominąć te składniki).
  6. Mieszam i zdejmuję z ognia. Na koniec dodaję wyciśnięte ząbki czosnku i mieszam dokładnie.
  7. Farsz nakładam do naleśników.

Smacznego!

DSC_2711_2

Naleśniki ze szpinakiem i kaszą jaglaną

DSC_2724_2

Naleśniki ze szpinakiem i kaszą jaglaną

DSC_2718_2

Naleśniki ze szpinakiem i kaszą jaglaną

2 Komentarzy

  1. Genialne. Tylko ja nie dodaje w ogóle mleka roślinnego do naleśników. Dodaje za to łyżeczkę maki ziemniaczanej. Tym razem ponad 20 zniknęło jednego dnia. I już jutro muszę smażyć nowe bo dziś już płacz, że nie ma.

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved