Nutella z batata

  • 20 min
  • 7 składników
83%

Składniki na ok. dwa słoiczki po 200 ml:

  • batat 1 średnia sztuka (ok. 250 g)
  • gorzka czekolada (u mnie bez cukru, słodzona stewią) 1 tabliczka (100 g)
  • olej kokosowy 1 łyżka
  • masło orzechowe 3 czubate łyżki
  • sól ok. pół łyżeczki
  • ew. cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie 1 łyżka erytrolu)
  • mleko roślinne dla konsystencji

Krem czekoladowy na bazie batata. Do kanapek, naleśników (np. tych), gofrów owsianych (np. tych), do tortów (np. na bazie tego biszkoptu).

DSC_6560_2

Wykonanie:

  1. Batat obieram, kroję i gotuję na parze, aż będzie miękki.
  2. W garnuszku rozpuszczam łyżkę oleju kokosowego.
  3. Czekoladę łamię na kostki i dodaję do rozpuszczonego oleju. Podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  4. W blenderze umieszczam batata, rozpuszczoną czekoladę, masło orzechowe i sól. Blenduję. (Ja używam tego blendera).
  5. W trakcie blendowania stopniowo dolewam mleko roślinne, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pamiętajcie, że krem po schłodzeniu nieco zgęstnieje.
  6. W razie konieczności dosładzam do smaku.
  7. Przekładam do słoiczków i przechowuję w lodówce.

Smacznego!

DSC_6538_2

DSC_6574_2

DSC_6518_2

15 komentarzy

    • Myślę, że tak. A na kokos też? Można dać olej kokosowy dla smaku i konsystencji. Lub inny tłuszcz.

  1. Pingback: Fasolowe brownie z kremem czekoladowym | | Soie

Skomentuj