DSC_4788_2

Nutella z ciecierzycy

  • 10 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • cieciorka 1 puszka (400 g)
  • masło orzechowe 6 łyżek
  • syrop klonowy do smaku (u mnie 6 łyżek)
  • kakao 4-5 łyżek
  • sól pół łyżeczki
  • mleko roślinne do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Nutella z ciecierzycy, znana jako cieciorella. Poniżej moja wersja tego zdrowego kremu czekoladowo-orzechowego na bazie bogatej w składniki odżywcze cieciorki. Do kanapek, naleśników (np. tych), gofrów owsianych (np. tych), albo do przełożenia tortu (przepis na biszkopt znajdziesz tutaj).

DSC_4792_2

Nutella z ciecierzycy

Wykonanie:

  1. Cieciorkę dokładnie przepłukuję wodą.
  2. W blenderze (ja używam tego) umieszczam cieciorkę, masło orzechowe, syrop klonowy, kakao i sól (nie dodawajcie soli, jeśli używacie słonego masła orzechowego).
  3. Blenduję na krem. W czasie blendowania stopniowo dolewam mleko roślinne, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli dodacie mniej mleka powstanie gęsty krem, a jeśli więcej – otrzymacie „budyń”.
  4. Przechowuję w lodówce kilka dni.

Smacznego!

DSC_4788_2

Nutella z ciecierzycy

DSC_4784_2

Nutella z ciecierzycy

DSC_4783_2

Nutella z ciecierzycy

9 Komentarzy

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved