Nutella z ciecierzycy

  • 10 min
  • 6 składników
91%

Składniki:

  • cieciorka 1 puszka (400 g)
  • masło orzechowe 6 łyżek
  • syrop klonowy do smaku (u mnie 6 łyżek)
  • kakao 4-5 łyżek
  • sól pół łyżeczki
  • mleko roślinne do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Nutella z ciecierzycy, znana jako cieciorella. Poniżej moja wersja tego zdrowego kremu czekoladowo-orzechowego na bazie bogatej w składniki odżywcze cieciorki. Do kanapek, naleśników (np. tych), gofrów owsianych (np. tych), albo do przełożenia tortu (przepis na biszkopt znajdziesz tutaj).

DSC_4792_2

Nutella z ciecierzycy

Wykonanie:

  1. Cieciorkę dokładnie przepłukuję wodą.
  2. W blenderze (ja używam tego) umieszczam cieciorkę, masło orzechowe, syrop klonowy, kakao i sól (nie dodawajcie soli, jeśli używacie słonego masła orzechowego).
  3. Blenduję na krem. W czasie blendowania stopniowo dolewam mleko roślinne, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli dodacie mniej mleka powstanie gęsty krem, a jeśli więcej – otrzymacie „budyń”.
  4. Przechowuję w lodówce kilka dni.

Smacznego!

DSC_4788_2

Nutella z ciecierzycy

DSC_4784_2

Nutella z ciecierzycy

DSC_4783_2

Nutella z ciecierzycy

26 komentarzy

  1. Wyszła całkiem smaczna 🙂 Nawet mój mąż, który trochę sceptycznie patrzy na te moje kuchenne eksperymenty, stwierdził, że jest dobra 🙂
    Muszę koniecznie spróbować tej z batata!

    • Cieszę się:) Mój faworyt to taka z cieciorki z dodatkiem uprażonych orzechów laskowych, choć trochę z nią roboty..;)

    • ja lubię obie:) ale najbardziej taką z uprażonych orzechów laskowych, tylko, że jest najbardziej czasochłonna…

  2. Będę testował, wygląda super. A czy może ktoś podrzucić też info/link jak zrobić wersję z prażonymi orzechami laskowymi o której tutaj mowa w komentarzach?
    No i czy cieciorka i ciecierzyca z puszki to to samo, względnie to samo w kontekście tego przepisu? 🙂

Skomentuj