Ogórki duszone w tymianku

  • 65 min
  • 5 składników
100%

Składniki:

  • ogórki gruntowe 1 kg
  • tymianek suszony 2 łyżki
  • sos sojowy 4 łyżki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • pieprz czarny 1/2 łyżeczki

Co zrobić z ogórkami gruntowymi w sezonie ogórkowym poza kiszeniem i mizerią? Udusić w tymianku!:) Fajna przystawka albo dodatek do młodych ziemniaków.

DSC_88621

Ogórki duszone w tymianku

Wykonanie:

  1. Ogórki myję i kroję na pół wzdłuż w łódeczki.
  2. Polewam oliwą i sosem sojowym, posypuję pieprzem i tymiankiem.
  3. Duszę na małym ogniu około pół godziny (gdyby zaczynały przywierać trzeba podlać odrobiną wody).

Smacznego!

DSC_88731

Ogórki duszone w tymianku

4 komentarze

  1. Pingback: Ogórki duszone w tymianku. – Infozdrowie

  2. Pingback: » Ogórki duszone w tymianku"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii

  3. Witam,
    super przepis! Tylko zastanawiam się jak dusić ogórki w naczyniu żaroodpornym na ogniu, żeby naczynie nie pękło? A może lepiej użyć naczynia ceramicznego albo patelni Zeptera? Pozdrawiam

    • Może być patelnia z przykryciem albo nawet garnek, już zmieniam w przepisie, żeby nie było wątpliwości:)

Skomentuj