Składniki:
- ogórki gruntowe 1 kg
- tymianek suszony 2 łyżki
- sos sojowy 4 łyżki
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- pieprz czarny 1/2 łyżeczki
Co zrobić z ogórkami gruntowymi w sezonie ogórkowym poza kiszeniem i mizerią? Udusić w tymianku!:) Fajna przystawka albo dodatek do młodych ziemniaków.
Wykonanie:
- Ogórki myję i kroję na pół wzdłuż w łódeczki.
- Polewam oliwą i sosem sojowym, posypuję pieprzem i tymiankiem.
- Duszę na małym ogniu około pół godziny (gdyby zaczynały przywierać trzeba podlać odrobiną wody).
Smacznego!
Pingback: Ogórki duszone w tymianku. – Infozdrowie
Pingback: » Ogórki duszone w tymianku"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii
Witam,
super przepis! Tylko zastanawiam się jak dusić ogórki w naczyniu żaroodpornym na ogniu, żeby naczynie nie pękło? A może lepiej użyć naczynia ceramicznego albo patelni Zeptera? Pozdrawiam
Może być patelnia z przykryciem albo nawet garnek, już zmieniam w przepisie, żeby nie było wątpliwości:)