Składniki:
- silken tofu (lub zwykłe naturalne) 1 kostka 300 g
- mąka kukurydziana 6 łyżek
- mleko roślinne 3 łyżki
- czarna sól kala namak do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- kurkuma 1 łyżeczka
- płatki drożdżowe 3 łyżki
- papryka wędzona 1 łyżeczka
- pieprz lub chilli do smaku
- sól do smaku
- olej do podsmażenia
- groszek (u mnie mrożony) 1 szklanka
- cebula 1 sztuka
- natka pietruszki pół pęczka
- czosnek 2 ząbki
Bezjajeczny omlet na bazie tofu i mąki kukurydzianej. Tym razem z groszkiem i pietruszką, ale oczywiście mile widziane również inne dodatki;)
Wykonanie:
- Na patelni na oleju podsmażam cebulę.
- Dodaję rozmrożony groszek i natkę pietruszki. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
- W malakserze lub blenderze umieszczam pokrojone silken tofu (możecie tez użyć zwykłego tofu naturalnego), rozgniecione ząbki czosnku, mleko roślinne, kurkumę, sól kala namak, wędzoną paprykę, chilli i płatki drożdżowe. Blenduję razem.
- Dodaję mąkę kukurydzianą i blenduję dokładnie.
- Masę wylewam na patelnie, mieszam razem z groszkiem i wygładzam łyżką. Podsmażam.
- Omlet dzielę na kawałki i delikatnie przekładam na druga stronę lub zsuwam na talerz i przekładam na patelnię drugą stroną. Podsmażam.
Smacznego!
Brak komentarzy