Omlet z tofu

  • 20 min
  • 14 składników
90%

Składniki:

  • silken tofu (lub zwykłe naturalne) 1 kostka 300 g
  • mąka kukurydziana 6 łyżek
  • mleko roślinne 3 łyżki
  • czarna sól kala namak do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • płatki drożdżowe 3 łyżki
  • papryka wędzona 1 łyżeczka
  • pieprz lub chilli do smaku
  • sól do smaku
  • olej do podsmażenia
  • groszek (u mnie mrożony) 1 szklanka
  • cebula 1 sztuka
  • natka pietruszki pół pęczka
  • czosnek 2 ząbki

Bezjajeczny omlet na bazie tofu i mąki kukurydzianej. Tym razem z groszkiem i pietruszką, ale oczywiście mile widziane również inne dodatki;)

DSC_8541_2

Omlet z tofu

Wykonanie:

  1. Na patelni na oleju podsmażam cebulę.
  2. Dodaję rozmrożony groszek i natkę pietruszki. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
  3. W malakserze lub blenderze umieszczam pokrojone silken tofu (możecie tez użyć zwykłego tofu naturalnego), rozgniecione ząbki czosnku, mleko roślinne, kurkumę, sól kala namak, wędzoną paprykę, chilli i płatki drożdżowe. Blenduję razem.
  4. Dodaję mąkę kukurydzianą i blenduję dokładnie.
  5. Masę wylewam na patelnie, mieszam razem z groszkiem i wygładzam łyżką. Podsmażam.
  6. Omlet dzielę na kawałki i delikatnie przekładam na druga stronę lub zsuwam na talerz i przekładam na patelnię drugą stroną. Podsmażam.

Smacznego!

DSC_8546_2

Omlet z tofu

DSC_8560_2

Omlet z tofu

DSC_8549_2

Omlet z tofu

Brak komentarzy

Skomentuj