Wegańskie „śledzie” smażone w zalewie octowej

  • 35 min
  • 10 składników
100%

Składniki:

  • kotlety sojowe 1 opakowanie
  • sól 1 łyżeczka
  • mąka pszenna (lub orkiszowa) do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 szklanka
  • cebula 2 sztuki
  • liść laurowy kilka sztuk
  • ziele angielskie kilka sztuk
  • pieprz czarny ziarnisty kilka sztuk
  • cukier/ksylitol/syrop klonowy 5 łyżek

Opiekane „śledzie”, czyli kotlety sojowe, w occie. W klasycznej zalewie według przepisu mojej mamy. W takiej zalewie możecie równie dobrze zrobić opiekane tofu albo boczniaki. Również będą doskonałym śledziem:)

DSC_41311

„Śledzie” smażone w zalewie octowej

Wykonanie:

  1. Kotlety sojowe zalewam wrzątkiem, dodaję sól i gotuję pod przykryciem kilka minut.
  2. Odlewam wodę i studzę.
  3. Kotlety obtaczam dokładnie z w mące i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż się przyrumienią.
  4. Do garnka wlewam 1 szklankę octu, 3 szklanki wody, dodaję 5 łyżek cukru, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz obraną i pokrojoną w krążki cebulę. Zagotowuję i gotuję kilka minut.
  5. Usmażone „śledzie” układam w słoiku i zalewam zalewą octową (razem z cebulą i przyprawami).
  6. Zakręcam i po ostygnięciu wstawiam do lodówki na kilka dni, żeby „śledzie” się zamarynowały.

Smacznego!

DSC_41361

„Śledzie” smażone w zalewie octowej

1 Komentarz

  1. Pingback: Święta, święta - i po świętach... - evege

Skomentuj