Owsiane crumble ze śliwkami

  • 45 min
  • 6 składników
88%

Składniki:

  • śliwki 1 kg
  • płatki owsiane 10 łyżek
  • mąka (u mnie owsiana) ok. 1 szklanka
  • olej kokosowy 5 łyżek
  • syrop klonowy/z agawy/cukier/ksylitol 5 łyżek
  • cynamon 1 łyżka

Crumble jest dla tych, co z ciasta najbardziej lubią owoce i kruszonkę;) Oto przepis na jesienne śliwkowe crumble z owsianą kruszonką.

DSC_10001

Owsiane crumble ze śliwkami

Wykonanie:

  1. Połowę śliwek blenduję na mus, dodaję cynamon.
  2. Pozostałe śliwki kroje na ćwiartki i mieszam z musem. Wykładam je na formę do zapiekania.
  3. Olej kokosowy roztapiam w garnku, dodaję syrop lub cukier i płatki owsiane, mieszam.
  4. Dodaję tyle mąki, aby powstała plastyczna masa, którą da się lepić.
  5. Ugniatam w dłoniach kule, z których odrywam małe kawałki i przykrywam nimi śliwki.
  6. Zapiekam około 30 minut w 180 stopniach (aż kruszonka się zarumieni).

Smacznego!

DSC_10071

Owsiane crumble ze śliwkami

DSC_10161

Owsiane crumble ze śliwkami

DSC_10271

Owsiane crumble ze śliwkami

5 komentarzy

  1. Moje śliwki wybuchły spod kruszonki i ją „pożarły”. Powstała śliwkowa katastrofa. Okazuje się, że nie bez znaczenia jest wielkość foremki. Moja pewnie była za mała i dlatego kruszonka się zapadła w oceanie śliwek 🙂

Skomentuj