DSC_2860_2

Owsiany placek z truskawkami

  • 35 min
  • 10 składników
100%

Składniki:

  • płatki owsiane błyskawiczne 1 szklanka
  • mąka orkiszowa lub pszenna 1 szklanka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • dojrzałe banany 2 sztuki
  • daktyle 15 sztuk
  • mleko roślinne 1/3 szklanki
  • ocet jabłkowy 2 łyżeczki
  • truskawki (lub inne owoce) 1 szklanka

Placek z owocami w wersji fit. Zrobiony z płatków owsianych, bez tłuszczu, słodzony tylko daktylami i bananami. Energetyczny i pełen błonnika. Możecie przygotować go z dowolnymi owocami sezonowymi.

DSC_2860_2

Owsiany placek z truskawkami

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewam wrzątkiem na godzinę.
  2. W misce mieszam suche składniki.
  3. Do blendera wkładam odsączone daktyle, pokrojone banany, mleko roślinne i ocet jabłkowy. Blenduję.
  4. Suche składniki mieszam z mokrymi i odstawiam na 15 minut, żeby płatki zmiękły.
  5. Wykładam na wyłożona papierem do pieczenia formę (u mnie 22 x 22 cm).
  6. Na górze układam owoce.
  7. Piekę około 25 min. w temp. 200 stopni (do suchego patyczka).

Smacznego!

DSC_2872_2

Owsiany placek z truskawkami

DSC_2865_2

Owsiany placek z truskawkami

DSC_2878_2

Owsiany placek z truskawkami

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved