Składniki:
- płatki owsiane błyskawiczne 1 szklanka
- mąka orkiszowa lub pszenna 1 szklanka
- cynamon 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- sól szczypta
- dojrzałe banany 2 sztuki
- daktyle 15 sztuk
- mleko roślinne 1/3 szklanki
- ocet jabłkowy 2 łyżeczki
- truskawki (lub inne owoce) 1 szklanka
Placek z owocami w wersji fit. Zrobiony z płatków owsianych, bez tłuszczu, słodzony tylko daktylami i bananami. Energetyczny i pełen błonnika. Możecie przygotować go z dowolnymi owocami sezonowymi.
Wykonanie:
- Daktyle zalewam wrzątkiem na godzinę.
- W misce mieszam suche składniki.
- Do blendera wkładam odsączone daktyle, pokrojone banany, mleko roślinne i ocet jabłkowy. Blenduję.
- Suche składniki mieszam z mokrymi i odstawiam na 15 minut, żeby płatki zmiękły.
- Wykładam na wyłożona papierem do pieczenia formę (u mnie 22 x 22 cm).
- Na górze układam owoce.
- Piekę około 25 min. w temp. 200 stopni (do suchego patyczka).
Smacznego!
Pingback: » Presspol: Owsiany placek z truskawkami"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii
Czy banany można zastąpić zmiksowanymi jabłkami? Jaką ilością?
Z góry dziękuję
Myślę, że tak. Pewnie 1 banan=1 jabłko