DSC_04981

Paprykarz wegetariański

  • 50 min
  • 12 składników
100%

Składniki:

  • ugotowany ryż (u mnie brązowy) 1 szklanka
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • papryczka chilli 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • nać pietruszki 2 gałązki
  • sos sojowy 3 łyżki
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Pasta do kanapek, nawiązująca do tradycyjnego paprykarzu. Łatwe przygotowanie, intensywny, pomidorowo-pikantny smak. Zapakujcie na wycieczkę zamiast konserwy:)

DSC_04981

Paprykarz wegetariański

Wykonanie:

  1. Na patelni podsmażam pokrojoną cebulę.
  2. Dodaję utartą marchewkę, pokrojoną paprykę i chilli. Przykrywam i duszę około 20 minut.
  3. W międzyczasie wyciskam czosnek i odkładam na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego).
  4. Do warzyw dodaję koncentrat pomidorowy, pokrojoną natkę pietruszki, czosnek, sos sojowy i przyprawy. Duszę jeszcze przez chwilę i odstawiam do przestudzenia.
  5. Do malaksera wrzucam ugotowany ryż i duszone warzywa z koncentratem. Lekko blenduję (nie na gładka masę, ale chwilę, tak by ziarna ryżu i warzywa pozostały wyczuwalne).

Smacznego!

DSC_05021

Paprykarz wegetariański

DSC_05121

Paprykarz wegetariański

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved