DSC_42321

Pasta aglio olio z jarmużem

  • 15 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty (u mnie świdry) 500 gr
  • jarmuż 4 liście
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • chilli w proszku szczypta
  • sól do smaku
  • wegański parmezan do posypania

Modyfikacja popularnego włoskiego makaronu. Bez podsmażania, z jarmużem zamiast pietruszki i sporą ilością soku z cytryny. W wersji pełnoziarnistej. Proste jest pyszne!;)

DSC_42281

Pasta aglio olio z jarmużem

Wykonanie:

  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
  2. Z jarmużu usuwam twarde łodygi i przelewam na sitku wrzątkiem. Zgniatam w dłoni, kroję drobno i wrzucam do miski.
  3. Jarmuż polewam sokiem z cytryny, oliwą, posypuję chilli i dodaję wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszam.
  4. Gdy makaron się ugotuje, odlewam go i dodaję do jarmużu. Mieszam wszystko razem.
  5. Na talerzu posypuję domowym parmezanem (przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_42321

Pasta aglio olio z jarmużem

DSC_42411

Pasta aglio olio z jarmużem

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved