Składniki:
- niewielkie buraki 2 sztuki
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- orzechy włoskie 1 filiżanka (200 ml)
- ocet winny do smaku (u mnie 2 łyżki)
- suszony majeranek 1 łyżka
- chilli do smaku
- sól do smaku
Gdybym miała wybrać mój ulubiony kolor jedzenia, to jest to różowy:) Kojarzy mi się z zabielanym barszczem, truskawkami rozgniecionymi ze śmietaną i z koktajlem malinowym. Nie wiem, czy w tej paście najfajniejszy jest jej smak, czy kolor…;)
Wykonanie:
- Buraki gotuję w łupinach, na parze lub piekę (tak jak w tym przepisie).
- Tofu kroję w kostkę.
- Dodaję obrane pokrojone buraki, orzechy, ocet winny i przyprawy.
- Blenduję na pastę.
- Smaruję kanapki, wrapy lub używam jako dip do maczania warzyw i krakersów.
- Koniecznie spróbujcie też pomidorowej pasty kanapkowej z orzechami włoskimi;) (przepis tutaj).
Smacznego!
A zamiast tofu czego moge użyć? Ps.Dziekuje za przepyszne i zdrowe przepisy!pozdrawiam
Może ugotowana kasza jaglana albo cieciorka?
Przepyszne <3 poki co moj ulubiony blog vege
bardzo się cieszę!:)
niewielkie buraki???? wagowo tyle co tofu czy mniej???
mniej więcej pół na pół:)