Pasta z marchewki i moreli

  • 55 min
  • 7 składników
100%

Składniki:

  • marchew 1 kilogram
  • suszone morele 1 szklanka (250 ml)
  • kolendra w ziarnach 1 łyżka
  • sos sojowy jasny 2 łyżki
  • olej lub oliwa 3 łyżki
  • chilli ok. 1/2 łyżeczki
  • ew. sól do smaku

Słodka, lekko pikantna pasta z pieczonej marchewki i suszonych moreli. Świetna do kanapek, pity i wrapów z surowymi warzywami. Sprawdzi się również jako sos do makaronu.

DSC_0408_2

Pasta z marchewki i moreli

Wykonanie:

  1. Marchewkę obieram, kroję w kostkę i wkładam do naczynia żaroodpornego.
  2. Dodaję suszone morele, sos sojowy, łyżkę oleju, chilli i utarte w moździerzu ziarna kolendry.
  3. Zapiekam pod przykryciem ok. 45 min. w 200-220 stopniach.
  4. Wszystko blenduję na pastę. W czasie blendowania dodaję jeszcze dwie łyżki oleju.
  5. W razie konieczności dosalam do smaku.

Smacznego!

DSC_0432_2

Pasta z marchewki i moreli

DSC_0414_2

Pasta z marchewki i moreli

DSC_0431_2

Pasta z marchewki i moreli

2 komentarze

  1. Ta pasta jest mega! Myślałam że ta ilość kolendry będzie zbyt mocna ale wyszło idealnie. Dodałam trochę więcej soli żeby podkręcić smaki.
    Super że tam jest ta papryczka, pychota!!!!

Skomentuj