DSC_0408_2

Pasta z marchewki i moreli

  • 55 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • marchew 1 kilogram
  • suszone morele 1 szklanka
  • kolendra w ziarnach 1 łyżka
  • sos sojowy jasny 2 łyżki
  • olej (u mnie kokosowy) 3 łyżki
  • chilli ok. 1/2 łyżeczki

Słodka, lekko pikantna pasta z pieczonej marchewki i suszonych moreli. Świetna do kanapek, pity i wrapów z surowymi warzywami. Sprawdzi się również jako sos do makaronu.

DSC_0408_2

Pasta z marchewki i moreli

Wykonanie:

  1. Marchewkę obieram, kroję w kostkę i wkładam do naczynia żaroodpornego.
  2. Dodaję suszone morele, sos sojowy, łyżkę oleju, chilli i utarte w moździerzu ziarna kolendry.
  3. Zapiekam pod przykryciem ok. 45 min. w 200-220 stopniach.
  4. Wszystko blenduję na pastę. W czasie blendowania dodaję jeszcze dwie łyżki oleju.

Smacznego!

DSC_0432_2

Pasta z marchewki i moreli

DSC_0414_2

Pasta z marchewki i moreli

DSC_0431_2

Pasta z marchewki i moreli

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved